ANNONS

På Bögs gård finns ljus i löparmörkret

19 löparen dök upp den här tisdagskvällen. Första gången var man åtta.
19 löparen dök upp den här tisdagskvällen. Första gången var man åtta.
Synd att många slutar springa när det blir rått och mörkt. Så tänkte Camilla Ringström och drog i gång pannlampslöpning varannan tisdagskväll.

Och skaran som möts vid Bögs gård har växt för varje gång.
ANNONS

Klockan 19.15 är det tomt och fullständigt becksvart på parkeringen nedanför Bögs gård.

Men så kommer de rullande, bil efter bil utmed grusvägen från Knista. Snart är ett helt gäng löpare samlade, med pannlampor som lyser upp det kompakta mörkret.

– Vi blir nog många i kväll, säger Ingbritt Blomberg.

Hon dök upp redan på den första pannlampsträffen i mitten av september, och har varit med alla gånger sedan dess.

– Jag tycker att det är jättehärligt. Ett bra sätt att fortsätta träna under vintern. Det är en annan stämning. Mörkt, tyst och vackert. Och så är det glatt – det är alltid någon som har något kul att berätta, säger hon.

Plötsligt närmar sig en ensam liten ljuskälla utifrån Järvafältet. Det visar sig vara Camilla Ringström, initiativtagare till pannlampslöpningen, som har valt att springa till dagens pass.

– Jag tycker att det är synd att så många ställer in skorna i garderoben på vintern. Det är ruggigt kul att springa med pannlampa – en upplevelse.

Camilla Ringström är ultralöpare och skriver om träning i en blogg. Där, och på löparforumet funbeat.se, ”annonserade” hon inför den första pannlampsträffen.

– Jag har några extra lampor som jag kunde låna ut i fall någon inte hade egen. Jag skrev att jag kommer att vara där och ta en runda och att alla som ville gärna fick hänga på. Hur många som skulle dyka upp hade jag ingen aning om.

ANNONS

Det blev åtta löpare den gången. Därefter har gänget utökats sakta men säkert för varje tillfälle. En av nykomlingarna förra veckan var Marcus Nilsson som fick nys om pannlampslöpningen på löparforumet.

Han coachar andra löpare och tränar själv ofta och hårt, men är inte orolig att tempot ska vara för lågt.

– Nej, jag körde ett tufft pass i går kväll. Det här ser jag som ett socialt återhämtningspass.

Klockan 19.30 har 19 löpare samlats på parkeringen. Camilla Ringström börjar organisera dem i tre grupper med tre olika tempon. Hon ser till att det finns någon som hittar i varje grupp innan de snabbaste ger sig ut mot Järvafältet.

Själv springer hon i näst snabbaste gruppen som kubbar i väg strax därpå. En timme senare återsamlas alla löparna på parkeringen, med omkring tio kilometers löpning i benen.

Fakta

Varannan tisdag

Pannlampslöparna samlas klockan 19.30 varannan tisdag (udda veckor) på parkeringen nedanför Bögs gård. Ingen föranmälan behövs.

Man har börjat dela upp sig i grupper med olika tempo. Senast var det tre grupper: en sprang i tempot 5–5.30 minuter per kilometer, en i 5.30–6 och en i 6–6.30.

Löpningen pågår i cirka en timme och man springer cirka 10 kilometer.

ANNONS