På ett hjul mot SM-guld

Martin Sjönneby är tävlingsledare.
Martin Sjönneby är tävlingsledare.
Enhjulings-entusiaster intar i helgen Norrviken och Sollentunavallen för ännu ett SM.

Mästerskapet är en höjdpunkt för Tobias Carlbom, 15, och han är inne på att ”köra i alla delgrenar”.

Inför SM 2009 berättade Lokaltidningen Mitt i om Åkersbergafamiljen Bonnevie där föräldrarna och alla deras fyra barn skulle delta i SM. Familjen spred dessutom sitt intresse, och gör så än i dag, genom att man har startat en frivillig träning för enhjulings-sugna i Åkersberga med omnejd.

Ändå var det inte så Tobias Carlbom först kom i kontakt med sporten.

– Mina syrror var på ridläger. Var minns jag inte men där var familjen Bonnevie också. De hade enhjulingar med sig och jag fick testa.

Den då blott 12-årige Tobias blev biten direkt.

Dagen efter hade han med sig en enhjuling som hans mamma skaffat men inte använde och systrarnas ridläger blev hans enhjulingsläger.

– Det var sjukt kul. Rodrique och Edgar Bonnevie lärde mig mycket. Senare tränade jag ibland tolv timmar per dag och såg fram mot måndagsträningarna då vi var många som samlades i Åkers friskola.

Tillsammans med kompisar har han lagt ut flera filmklipp på youtube där han förevisar sina bravader på ett hjul. Tobias brukar träna med Åkersbergakompisarna på måndagar trots att han numera bor i Vallentuna.

– Jag har inte sett någon som tränar enhjuling i Vallentuna. I Åkersberga är vi ibland rätt många.

Hemma har Tobias byggt sin egen trialbana på tomten. Med lastpallar har han skapat olika svårigheter och här nöter han teknik och trick så fort möjlighet ges. I årets SM är han äldst i sin åldersklass, 13–15 år, vilket ska öka hans medaljchanser.

Tobias Carlbom har redan tagit SM-medaljer, bland annat i grenen enhjulingshockey där han är målvakt.

– Jag hoppas det, men det finns många som är bra. Det finns flera olika grenar, jag ska försöka köra i alla, säger Tobias Carlbom som också lyckats få upp sin mamma på cykeln, men trots tjat inte övertygat henne om att tävla i SM.

– Jag ska tjata mer för hon kan. Min lillasyster, Johanna, har varit med på SM men har slutat träna.

Det är fjärde gången SM avgörs i Sollentuna. Martin Sjönneby är en av Sveriges bästa utövare och har bland annat världsrekordet i höjdhopp med 1.42, men i helgen ska han vara både aktiv och arrangör.

– Vi har fått ett fint samarbete med kommunen och klubbar i Sollentuna, därför läggs SM här igen. Norrvikens skola är tävlingscentrum. Alla speedgrenar avgörs på Sollentunavallen och vi är i Häggvikshallen där grenen enhjulingshockey avgörs, säger Martin Sjönneby.

Tävlingen samlar drygt 100 deltagare. Så har det sett ut i några år, dock finns det tecken på att sporten ska växa.

– Många yngre känner att SM är för stort. När vi har träningsläger för yngre kommer uppåt 70 deltagare, bland annat på sommarlägret i Åkersberga.

– Vi marknadsför inte SM så hårt som vi kanske kunde göra. Som SM-upplägget varit de senaste åren är 100 deltagare bra och lagom. Många vill, som Tobias Carlbom, tävla i allt de hinner och orkar. Det gör att tävlingsprogrammet blir stort i alla fall.

Ska du tävla?

– Jag har tränat mindre på grund av en fotskada, men ska vara med och försöka ta några guldmedaljer, säger Martin Sjönneby.

Fakta

Har kört enhjuling sedan 2012

Namn: Tobias Carlbom.

Ålder: 15 år.

Bor: Vallentuna.

Klubb: Åkersberga EK.

Favoritgren: Trail. (innebär i korthet att man på tid ska ta sig igenom svåra hinder utan att sätta ner fötterna i marken.)

Tränat sedan: Sommaren 2012.

Tidigare SM: 2013 och 2014.

Trött på: ”Fjärdeplaceringar. Det blev för många i förra SM.”

Aktuell: Deltar i allt under SM.

Fakta

9:e mästerskapet

Tävling: SM i enhjuling.

Var: Sollentuna, Sollentunavallen och Häggvikshallen.

När: 12-14 juni.

Antal deltagare: Drygt 100.

Antal grenar: 12. 16 om man räknar samtliga speedgrenar för sig.

Orter där sporten fått starkt fäste: Ludvika, Husum och Åkersberga. Samt i större städer.

Historik: SM har avgjorts sedan 2007.