På jakt efter en ny Borg

Tsegai Gebremeskel till vänster och Rafael Ymer får en lektion i 
konsten att slå en backhand av Percy Rosberg.
Tsegai Gebremeskel till vänster och Rafael Ymer får en lektion i 
konsten att slå en backhand av Percy Rosberg.
Foto: Sara Holmgren
Foto: Sara Holmgren
Tränarlegenden Percy Rosberg provtränar en grupp exklusivt utvalda 10–11-åringar på tennisklubben Salk. ”Jag vill se om jag ännu tycker det är roligt att jobba med ungdomar och utveckla dem”, säger 82-åringen.  Foto: Johan Kindbom
Tränarlegenden Percy Rosberg provtränar en grupp exklusivt utvalda 10–11-åringar på tennisklubben Salk. ”Jag vill se om jag ännu tycker det är roligt att jobba med ungdomar och utveckla dem”, säger 82-åringen. Foto: Johan Kindbom
Percy Rosberg sågar svenska tennisjuniorers teknik. Och tycker att en 10-åring utan någorlunda fötter lika gärna kan pyssla med något annat.

Tränarlegenden är tillbaka i Salkhallen.

Rafael Ymer, 10, lillebror till Sveriges just nu bästa tennisspelare Elias Ymer, kastar upp den gula bollen i luften snett framför sig och drar till med höger arm.

– Katastrof, utbrister han och stegar bort mot Percy Rosberg.

Den legendariske tennistränaren spänner ögonen i honom.

– Tittade du på bollen då?

Rafael rycker på axlarna

– Du vet att banan står kvar. Den går ju inte på hjul. Titta på bollen, säger Percy Rosberg.

För 37 år sedan hittade han en 11-åring vid namn Björn Borg i Södertälje och tog honom med till Salkhallen.

Resten är tennishistoria.

Nu är Percy tillbaka i Brommaklubben med uppdraget att vässa tekniken på en exklusiv skara 10–11 åringar.

Han har fyllt 82, men är ännu rask i fötter och huvud.

Borde du inte sitta hemma i läs- fåtöljen och ta det lugnt?

– Nej för fan. Tennis har blivit som ett gift. Det är svårt att släppa. Jag har hållit på med tennis i 70 år, säger Percy.

Han började som tränare när han var 25 och har hållit privatlektioner sedan han avslutade samarbetet med förre svenske världsettan Stefan Edberg.

– Jag blev glad när Salk frågade mig. Jag har påpekat i flera år att våra juniorer har brister i tekniken. Utan samtliga fem slag är det självmord att ge sig ut internationellt, säger Percy.

Sverige dominerade världstennisen på 1970- och 80-talen. I dag får man leta sig ner till plats 193 för att hitta bäste svensk i singel, Elias Ymer.

Det är på tok för lite individuell träning, konstaterar Percy. Borg, Edberg, Wilander, alla de stora svenskarna hade individuella coacher från unga år.

På bana 13 i Salkhallen spirar hoppet. Kanske finns han där, den nya Björn Borg.

– Det är en jädra exklusiv träning de får. Vi är två tränare säger Percy och pekar på sin assistent Kalle Norberg som serverar 11-årige Tsegai Gebremeskel skräddarsydda bollar.

Få har samma öga för rå och skär tennistalang som Percy Rosberg. Den gemensamma nämnaren för de fem utvalda juniorerna är att de har bra fotarbete.

– Om de inte har bra fötter spelar det ingen roll hur mycket teknik man lär dem, säger Percy Rosberg.

Kommer du att hitta en ny Björn Borg?

– Jag hoppas att jag har fel, men jag tror inte det. Bra fötter är det många som har och teknik kan de flesta lära sig. Men Björn hade det mentala. Som 16-åring slog han världstjärnor. Han var så jädra stark i skallen. Eller ta en sån som Stenmark. Du vet sista åket, han ligger under med två sekunder. Nu jävlar ska skallen in. Jag ska spöa den där killen. Det är så få förunnat att vara så stark mentalt, säger Percy Rosberg.

Fakta

Brukar fika med Björn

Namn: Percy Rosberg.

Ålder: 82.

Bor: Hässelby.

Familj: Hustrun Margot.

Meriter: Tränaren bakom Björn Borg och Stefan Edberg.

Om Björn Borg: ”Jag brukar åka till Kristineberg när han tränar och fika. Vi har varit vänner sedan han var 11. Nu är han 57, det är många år det”, säger Percy Rosberg.

Aktuell: Anlitad som tekniktränare av tennisklubben Salk för en grupp 10–11-åringar.