Min lokala hjälte

På med pannlampan och kubba i mörkret

Mörkerlöpning
Den 29 oktober är det dags för årets Night Trail Run, terrängloppet i månsken med start och mål vid Bögs gård i Sollentuna. 50 personer testade Järvafältets terräng i onsdags kväll.

– Det är en helt underbar och annorlunda känsla att springa i mörkret. man blir ett med naturen och tvingas att koncentrera sig på ett annat sätt än när man springer på dagen. Allt man ser är ljuskäglan, säger Lena Buhre, en av funktionärerna från arrangörsklubben Attunda OK.

Loppet startades 2013 i samband med att orienteringsklassikern 10-mila arrangerades i Lövsta i Upplands-Bro.

– 10-mila är mest känd för nattlöpningen och pannlamporna i skogen. Med Night Trail Run vill vi locka fler löpare till orienteringens arena – skogen, säger Lena Buhre.

Loppet har blivit mer populärt för varje år. I fjol var drygt 400 anmälda. I år siktar Attunda OK på uppemot 1 000 deltagare.

Det finns två distanser att välja på, 5 och 10 kilometer.

Starten går klockan 18, då är det riktigt mörkt på Järvafältet.

– Ett tips är att testa utrustningen innan, kolla att batterierna till pannlampan är laddade. Men också – om man inte har för bråttom – stanna upp vid något tillfälle, släcka lampan och bara titta upp på stjärnorna, säger Lena Buhre.

Men om man är mörkrädd?

– Spring fortare brukar vi säga ha ha. nej, men det är många löpare med och man har ju en pannlampa så att man ser bra, säger Lena Buhre.

Ordinarie anmälan är öppen till den 23 oktober, efteranmälan ett par dagar till. På nighttrailrun.se finns mer information.