Min lokala hjälte

På onsdag avgörs slaget om Skurubron

Nacka HK:s lagkapten Adam Johansson och Värmdö HC:s lagkapten Henrik Nordlund tar mått på varandra på Skurubron.
Nacka HK:s lagkapten Adam Johansson och Värmdö HC:s lagkapten Henrik Nordlund tar mått på varandra på Skurubron.
Nacka HK vill stanna kvar – Värmdö HC gå upp i division 1. På onsdag drabbar lagen samman i säsongens första derby.

– Den här matchen har folk väntat på hela säsongen, säger Värmdös tränare Alex Östling.

Kvalet till division 1 inleddes i söndags. Värmdö förlorade med 3–4 efter förlängning mot Haninge. (Nackas hemmamatch mot Bajen Fans IF var inte färdigspelad vid denna tidnings pressläggning.)

Men matchen alla pratar om väntar i morgon onsdag. Derbyt mellan Värmdö HC och Nacka HK.

– Svinkul! Det här är slaget om Skurubron. Det kommer att bli riktigt bra tryck på läktaren och två extremt tuffa matcher. Det är ju som mellan Djurgården och AIK fast på lokal nivå – det är extremt stort för bygden. Det kommer garanterat att bli fullsatt i Ekhallen – det här har folk väntat på hela året. Att det blir verkligen blir av är ju ännu roligare, säger Alex Östling, tränare för Värmdö.

Även spelarna är taggade.

– Det ska bli jätteroligt. Det verkar vara ett väldigt stort intresse och blir nog mycket folk och liv på läktarna, vilket är jättekul. Jag laddar som för vilken match som helst men omedvetet taggar man till lite extra för ett derby, säger Adam Johansson, 23, lagkapten i Nacka HK.

Värmdö HC:s lagkapten Henrik Nordlund, 38, håller med.

– Jag ser fram emot matchen med förväntan och glädje.

Han gör sin andra sejour i Värmdö. Den första varade mellan 2001 och 2005, den andra inleddes 2010. Däremellan hann han bland annat med fyra säsonger med just Nacka.

– Det är alltid lite speciellt att möta Nacka. Förra året möttes vi i kval när vi åkte ur division 1, det har man ju i minnet och vill revanschera sig.

Han är van att pendla mellan division 2 och division 1 och har spelat ett tiotal olika kvalserier.

– Jag föredrar nog att vara på väg uppåt som vi är nu – att komma från tvåan på väg mot ettan i stället för tvärtom. När du kommer ifrån ettan ska du bara försvara din plats och har mer att förlora än att vinna på kval.

Nacka är alltså i den omvända situationen. Men det är inget som bekymrar Adam Johansson.

– Vi går bara in i kvalet med positiva vibbar. Det gäller att ta en match i taget bara.

Vad är avgörande för hur det går?

– Starten är väldigt viktig. Får man med sig lite utvisningar och flyt i början av matchen kommer det att spegla matchen mycket. För oss är det viktigt att vårt försvarsspel fungerar, att vi åker mycket skridskor och driver på mot mål.

Henrik Nordlund tycker att Värmdö blev bekvämt när några matcher i grundserien vanns lite för enkelt. Men i kvalet tror han inte att stridsviljan sviker.

– Det kan vara svårt att vara taggad om det går lätt flera matcher i rad. Vi har haft några svackor i alltvåan när vi inte riktigt varit beredda att göra skitjobbet som krävs i kvalserier. Men det har vi verkligen tagit till oss och rättat till. Rätt inställning och rätt fart tror jag är nyckeln för oss. Inställning slår verkligen klass.

Fakta

Två går till ettan och två till tvåan

Kvalet till division 1 består av Nacka HK, Värmdö HC, Bajen Fans IF och Haninge IF. De två bästa lagen spelar i division 1 nästa säsong, övriga i division 2. Kvarvarande matcher:

6 mars, 19.00:

Värmdö HC–Nacka HK

Bajen Fans IF–Haninge HF

3 mars, 16.00:

Haninge HF–Nacka HK

Värmdö HC–Bajen Fans IF

17 mars, 16.00:

Bajen Fans IF–Nacka HK

Värmdö HC–Haninge HF

20 mars, 19.00:

Nacka HK–Värmdö HC

Haninge HF–Bajen Fans IF

24 mars, 16.00:

Bajen Fans IF–Värmdö HC

Nacka HK–Haninge HF