ANNONS

På väg mot allsvenskan – och bort från Solna

Alex Ryssholm, ordförande I AFC, är besviken på de förutsättningar klubben erbjuds på Skytteholms IP i Solna.
Alex Ryssholm, ordförande I AFC, är besviken på de förutsättningar klubben erbjuds på Skytteholms IP i Solna.
AFC United är årets skräll i Superettan och ligger efter halva serien på allsvensk direktplats. Men AIK lär ändå förbli ensam allsvensk klubb i Solna. AFC har så dåliga förutsättningar på Skytteholms IP att klubben planerar att flytta hela A-lagsverksamheten till Eskilstuna, enligt DN.
ANNONS

– Vi känner oss utan hem för att vi inte har egna omklädningsrum och en samlingsplats på Skytteholm. Ledarna sitter på Max och planerar träningar eftersom de inte har något eget arbetsrum, har AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm sagt till DN.

Klubben har tidigare haft sin hemvist i Väsby och man har planer på att bygga en stor träningsanläggning i Viby i Sollentuna. Den lokala förankringen i Solna är svag och förutsättningarna är dåliga inte bara vad gäller faciliteter på Skytteholms IP utan då det kommer till sponsorer och publikunderlag. Efter 15 spelade omgångar har AFC ett hemmasnitt på 411 åskådare, lägst i Superettan, trots att laget spelar en attraktiv fotboll och har tagit 19 poäng av 21 möjliga och har 15–4 i målskillnad på sju hemmamatcher.

I Eskilstuna finns goda förutsättningar på flera plan. Eskilstuna United har haft bäst publiksiffror av alla lag i damallsvenskan två år i rad, så fotbollsintresse finn i staden, och Tunavalen håller måttet för allsvenskt spel och har 8 000 i publikkapacitet. Dessutom finns flera tunga sponsorer som stödjer elitfotboll i Eskilstuna.

I dag är Eskilstuna City i division 2 bästa herrlaget i staden. Tanken med AFC Uniteds flytt uppges vara att Eskilstuna City blir ett slags utbildningslag med namnet Eskilstuna Ungdom medan A-laget – i Superettan eller i allsvenskan – ska heta Eskilstuna AFC.

Efter att under klättringen uppåt i seriesystemet ha valsat runt i olika kommuner i länet ser AFC United nu alltså ut att lämna Stockholm för Sörmland.