På väg nå slutspel – kan ändå åka ur

Hammarby har överraskat stort i elitserien. Vinner man mot Redbergslids IK i morgon så är slutspelet nära. Ändå kan man tvingas lämna högsta serien. Orsaken är – som så många gånger förr – ekonomin.

– Folk är väl trötta på att det alltid är problem med ekonomin, men det handlar om gamla synder, säger Mats Adolfsson, marknadsansvarig i Hammarby handboll.

Det var 2009/2010 och 2010/2011 som Hammarby blödde ekonomiskt. Liganämnden gav klubben till våren i år på sig att eliminera förlusten. Det har Hammarby till stor del gjort, men för att nå ända fram måste man uppnå ett plusresultat på 1,5 miljoner kronor för säsongen 2012/2013 – annars tvingas man lämna elitserien.

– Vi kan inte sälja årskort i förväg, som förra säsongen, för de pengarna får vi inte tillgodoräkna oss för 2012/2013, säger mats Adolfsson.

Den 18 mars har liganämnden sitt slutmöte. Då ska Hammarby ha uppnått målet eller lämnat in en trovärdig kalkyl för hur man ska få in pengarna inom kort. Därför ordnar Hammarby en stor fest i Eriksdalshallen den 6 april.

– Gå på den, alla som vill rädda klubben! Och gå på hemmamatcherna vi har kvar! säger Mats Adolfsson.

Närmast är det Redbergslids IK som gästar Eriksdalshallen, i morgon onsdag. RIK ligger nia i tabellen, precis bakom Bajen. Seger där så tar man ett stort kliv mot att nå slutspel – något som knappt någon hade vågat tippa före säsongen – men trots det kan man alltså tvingas lämna högsta serien om det vill sig illa.

Lopp ska avgöras på Sicklasjöns is IK Tellus säkrade nytt kontrakt mot örebro sk

Löpning Allt färre löpare lägger skorna på hyllan när vintern kommer med hala och isiga trottoarer. Ett tecken i tiden är Ice Bug winter run som arrangeras runt om i landet i vinter. Förhoppningen är att det tio kilometer långa loppet Ismilen ska gå på en bana på Siklasjön, vid Hammarby sjöstad.

– Isen bör hålla för tävlingen om vi inte får ovanligt milt väder, säger Carl Johan Thorell, is-expert och lärare i friluftsliv vid GIH i Stockholm till tävlingsarrangörens hemsida.

bandy IK Tellus behövde ta en poäng borta mot Örebro SK, serieledarna i norra allsvenskan, för att säkra nytt kontrakt i onsdags. Och det var precis vad man gjorde, matchen slutade 2–2, och de blågula fick fira.

Därmed blev säsongs­avslutningen, hemmamatchen mot Kalix BF i lördags, betydelselös. Tellus gjorde dock ännu en stark insats och spelade 5–5 mot norrlänningarna, som slutade tvåa i serien. Matchen spelades på Östermalms IP i stället för på Zinkensdamm.