Pablo utlovar roligt spel på Grimsta i år

Pablo sticker i djupet under en träning på Grimsta IP i förra veckan.
Pablo sticker i djupet under en träning på Grimsta IP i förra veckan.
– Alla som kommer till Grimsta får se ett hungrigt lag som vill mycket och spelar rolig fotboll.

Den som utlovar rolig fotboll är Pablo Piñones-Arce, Brommapojkarnas främste målgörare förra säsongen.

Han passar också på att säga att han tycker laget är tillräckligt bra för att vara med i toppen. Det var laget egentligen redan förra året – i perioder. Framför allt mot slutet av serien visade BP klass. Av de sista åtta matcherna vann laget sex och kunde nå sjätte plats, sex poäng från kvalplats. Men en lång svacka i mitten av säsongen spolierade möjligheterna till snabb allsvensk återkomst.

– Alla lag får svackor men vår var för lång. Och är man tillräckligt bra får man med sig poäng även under en dålig period, säger Pablo Piñones-Arce.

Själv har han blivit något av en nyckelspelare i laget. Som 30-åring gjorde han förra året sin målmässigt bästa säsong i svensk fotboll, de 14 målen räckte till fjärde plats i Superettans skytteliga. Och när han i år fick stå över en av träningsmatcherna på grund av en vadskada skrev BP:s egen rapportör på hemsidan: ”Utan Pablo fungerar inte anfallsspelet. Hans rutin och förmågan att hålla i bollen saknades verkligen mot Gefle”.

– Vi har ett spel som passar mig och ger mig många tillfällen att skjuta. Jag känner också att jag har förtroende från tränaren, jag behöver inte vara rädd för att spela mitt eget spel.

Pablo började spela i den lilla föreningen O’Higgins KIF som startades av hans pappa och några vänner hemma i Botkyrka. Efter några turer med andra klubbar som IFK Tumba och Sirius kom han till Brommapojkarna – och det är den klubb han ser som sin. När han efter en framgångsrik sejour i danska Vejle ville tillbaka till svensk fotboll 2009 var BP ett intressant alternativ.

– Att få spela med BP i Allsvenskan var något jag alltid tänkt på och jag kände att klubben hade något intressant på gång.

Men Pablo har också hunnit med fem år i Hammarby, åren 2002–2006 spelade han för klubben som nu är en av motståndarna i Superettan. Och när han möter sin gamla klubb händer det att han blir utbuad.

– Sådan är fotbollen, jag tar det som uppskattning. De buar inte åt mig som person, tydligen är jag tillräckligt bra för att de ska bry sig.

Du är 30 år. Har du börjat fundera vad du ska göra när fotbollskarriären är över?

– Jag vill ju spela ett tag till på högsta nivån och det är inte säkert att BP är min slutstation, kontraktet går ut efter det här året. Men det kan bli BP framöver också, vi har en bra trupp och ett roligt år framför oss. I framtiden vill jag jobba inom fotbollen, som tränare, sportchef eller något annat.

För att nå det framtida målet har han börjat läsa sport management som distansutbildning vid ett universitet i Danmark och gått basutbildning för tränare. Men så länge är det full satsning på BP och Superettan.

Vad krävs för att BP ska bli topplag i år?

– Att vi hittar en högre lägsta­nivå, att någon av de yngre spelarna blommar. Inte direkt något taktiskt som jag vill avslöja i tidningen. Jag spelar för att jag vill vinna och vara med i toppen.

Fakta

Tv-sänd premiär i Superettan

Namn: Pablo Piñones-Arce.

Ålder: 30 år.

Bor: Södermalm.

Uppvuxen: Tumba.

Klubbar: O’Higgins IKF, IFK Tumba, Järlåsa IF, Jumkils IF, Hagby IK, IK Sirius, AC Venezia, Hammarby IF, Vejle BK, BP.

Personlig målsättning 2012: Göra fler mål än förra säsongen.

Målsättning med laget: Högre placering än förra året.

Intresse utanför fotbollen: 2-åriga dottern Emelie.

Aktuell: Anfallare i BP som spelar premiär i Superettan borta mot Landskrona den 8 april. Matchen sänds i tv.