SDE pallade pressen – klara för högsta serien

SDE Hockey, damer
Glädje i SDE:s omklädningsrum.
SDE:s damer låg illa till inför sista omgången i kvalserien till SDHL, men efter seger med 4–0 mot Haninge Anchors hemma i Enebybergs ishall i söndags är laget klart för högsta serien nästa säsong.

– Väldigt skönt! Att spela negativt kval är en jobbig situation med stor press på tjejerna. Jag är imponerad att de klarade det, säger Helena Åström, lagledare i A-laget.

Inför sista omgången låg Sundsvall Hockey och Göteborg HC på de två platsrena som innebär spel i SDHL 2017/18. SDE var trea på samma poäng som tvåan Göteborg, men med klart sämre målskillnad.

Förbi Göteborg HC

Då SDE vann sin match samtidigt som Sundsvall besegrade Göteborg gick SDE förbi upp på andra plats.

– Vi brydde oss bara om vår egen match, som vi kunde påverka, säger Helene Åström.

Utöver den mentala pressen att tvingas kvala för ett nytt kontrakt var kvalserien en fysisk utmaning för SDE som hade fått ett tufft spelschema med sju matcher på elva dagar och tvingades kuska runt 284 mil under den korta perioden.

Skadefria i kvalet

– Tidigare under säsongen har vi haft otur med skador, visa matcher har vi bara haft tolv spelare, men nu hade vi tur. Lagom till kvalserien kom alla tillbaka och vi fick inga nya allvarliga skador. Det gjorde att vi klarade det, säger Helene Åström.

Efter matchen åkte hela laget hem till Helene Åström och åt en gemensam middag med lasagne och lite champagne.

Sex kilo köttfärs

– Jag hade stått på lördagen och stekt sex kilo köttfärs. Då tänkte jag att hoppas vi nu inte förlorar, då skulle det bli världens begravningsstämning här. Men det gick vägen. Stämningen i laget är jättebra och nästan alla tjejer verkar vilja stanna och är redo för att satsa inför nästa säsong.

Utöver att damlaget säkrade nytt kontrakt i SDHL kunde två yngre SDE-lag fira medaljer i helgen. Flickor A vann finalen i Stockholm Hockey Cup, 4–1 mot Huddinge, medan U15 tog silver efter 0–5 i sin final mot Djurgården.