”Påminner lite om Madrids Bernabéu”

Henok Goitom inspekterar Friends Arena inför invigningen den 27 oktober.
Henok Goitom inspekterar Friends Arena inför invigningen den 27 oktober.
Henok Goitom vid badet inne i arenan.
Henok Goitom vid badet inne i arenan.
På lördag invigs Friends Arena.

Lokaltidningen Mitt i var med när nyförvärvet Henok Goitom spanade in AIK:s nya hemmaarena för första gången.

Henok Goitom går på en tvåfilig bilväg – inne i miljardbygget.

– Här kan spelarbussarna köra rakt in och runt hela arenan ända fram till omklädningsrummen, säger Lisa Rubin från arenabolaget som visar runt.

– Det påminner lite om Bernabéu, Madrids hemmaplan, säger det före detta Spanienproffset.

Längs vägen står byggcontainrar, plastbackar och rengörningsmaskiner. Det tjuter och bullrar inne från arenan. Henok Goitiom tar fram mobiltelefonen och förevigar scenbygget där Roxette och Hives ska skaka höfterna på lördag.

Han blickar upp mot läktaren som rymmer 50 100 fotbollsåskådare.

– Hur skärmar man av? undrar Henok Goitom.

– Det är ju det övre etaget i så fall, säger AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck.

– Man kan tänka sig stora tygstycken som man hänger så att det känns som att hela det övre läktar-etaget försvinner in i taket. Sedan är arenan väldigt tajt, så det blir ju intimare, säger Lisa Rubin.

Det övre etaget rymmer omkring 20 000 åskådare och med det avskärmat blir det alltså en arena för omkring 30 000 åskådare.

– Har man 30 000 åskådare på en arena som rymmer 30 000 blir det ju ett väldigt tryck, men om den tar 50 000 känns det lite tomt. Men det är bra att kunna skärma av – det viktigaste är att lura ögat, säger Henok Goitom.

Just publikfrågan är det som gör honom mest fundersam.

– På Råsunda har vi ju ett övertag på lagen som kommer dit, men om stämningen sjunker och det känns tomt blir det ju inte samma sak. Det är svårt att veta innan vi har spelat första matchen. Vi hoppas att fansen fortsätter att komma och att vi kan dra nytta av dem som en tolfte spelare.

Han är nöjd med takkonstruktionen.

– Det är bra att det bara är öppet precis över planen och att taket går lågt över läktaren, det gör att trycket stannar kvar inne på arenan. Råsunda är ju bra, men väldigt öppet.

En utspark från den östra läktaren finns något som får hans ögon att börja glittra. Norra stå.

– Det är ett smart sätt att kombinera det moderna med det gamla, att ha en ståplatsläktare här. När jag var yngre gick jag alltid på ståplats, det är mer fest och där får man ut mest känslor. Men nu när jag är äldre får jag ont i ryggen av att stå för länge och tar hellre sittplats, gärna med en sittdyna – helst en soffa.

I omklädningsrummet finns allt från de vanliga duscharna och toaletterna till massagerum och badrum med bubbelpool och jacuzzi. Henok Goitom huttrar när han får syn på isbadkaren. Vissa spelare använder dem för att påskynda återhämtningen efter träningar och matcher.

– Jag använde dem en del i Spanien när det var varmt – men inte i Sverige, här är ju kallt året om.

Hans helhetsintryck är positivt.

– Det är supermodernt och fint och det ska det ju vara om man spenderar så mycket pengar. Det påminner om fina anläggningar som holländska lag och Barcelona och Madrid har. De klubbar jag har spelat i har varit mindre, haft mindre resurser och fokus har mer varit på att få det att gå runt än att bygga en fin arena. Den största utmaningen här blir att få hit publiken. Jag säger inte att folk ska acceptera den här arenan med en gång, det finns många fina minnen och en lång historia från Råsunda. Men nu går vi in i ett nytt kapitel, det är redan klart att vi ska spela här och vi behöver fansens stöd. Vi kan skapa en ny historia här.

Fakta

Friends 5 fördelar

Henok Goitoms bedömning:

Taket. ”Det fångar in publikjublet och skapar tryck”

Ståplatserna. ”Det är där festen är.”

Badet. ”Bra med många valmöjligheter.”

Omklädningsrummen. ”Bra att de är stora och runda, ingen blir avskärmad – alla ser alla hela tiden.”

Bussvägen. ”Bra att man kan åka spelarbussen in i arenan direkt fram till omklädningsrummet.”