Patrik är proffs på tennisens bakgård

Patrik Rosenholm spelar sitt livs bästa tennis, och har nyligen vunnit två turneringar. Ändå går han minus ekonomiskt.

Föräldrarna hemma i Sticklinge är sponsorer, och räddar fortsatt spel.

Patrik Rosenholm har precis ätit lunch på en tennisklubb i Holland när Lokaltidningen Mitt i ringer.

– Jag har på mig ett par timmar innan jag ska spela dubbel. Jag är fortfarande sur över att jag åkte ur singeln i går, men det var en tuff bulgar som har ett spel som passar mig illa.

Den 24-årige Lidingöbon Patrik Rosenholm har varit tennisproffs de senaste åren. Men det innebär inte att han kan leva på sin sport. För att klättra på världsrankningen måste han spela in poäng på mindre turneringar, så kallade futuretävlingar, som har blygsamma prissummor.

– Även om jag hade vunnit turneringen skulle jag ha gått minus.

För några veckor sedan vann Patrik både singel och dubbel i futuretävlingen i Karlskrona.

– Efter att ha betalat hotellrummet så gick jag 500 kronor plus totalt.

Han spelar bättre än någonsin och går långt i de flesta turneringarna. Patrik rankas som nummer 375 i världen i singel. I Sverige är han tvåa när Robin Söderling är försatt ur spelbart skick. Etta är Michael Ryderstedt som är Patriks reskamrat på futuretävlingarna runt i Europa.

Att spela tennis på heltid och ändå gå back är en knepig situation. Som tur är har han pålitliga sponsorer i form av föräldrarna hemma i Sticklinge. Patrik hoppas att de snart ska slippa sponsrandet.

– Jag tänker definitivt inte ligga kvar på denna nivå. Om jag får ihop fler poäng avancerar jag till turneringar med lite högre prissummor, och då kan jag i alla fall gå plus minus noll. Jag tycker fortfarande det är kul att både träna, spela och resa. Det är en förutsättning för att jag ska fortsätta satsa.

Men de stora pengarna finns långt borta, på ATP-touren där världens bästa spelare gör upp.

– Det gäller att ligga topp 100 i världen. Det är svårt att säga om eller när jag når dit. Jag har spelat kval i Stockholm Open och Swedish Open och vet hur tufft motståndet är.

Patrik Rosenholm tänker i alla fall ge sig själv chansen. Bland annat har han utökat dosen fysisk träning. I sommar ska han tävla flitigt. I år har han bara varit hemma i Lidingö fem veckor, resten av tiden är han resande tennisspelare.

Närmast väntar ytterligare två futureturneringar i Holland, och den 7–15 juli spelas Swedish Open i Båstad där Patrik hoppas kunna kvala in i huvudtävlingen.

Patrik är 24 år. Han tror inte att åldern är något hinder för att utvecklas och kanske, kanske nå stjärnorna.

– Man har gjort en undersökning bland världens 100 topprankade spelare. När de har haft sin högsta rankning någonsin har snittåldern varit 27,5 år.

Fakta

Har finsk flickvän

Namn: Patrik Rosenholm.

Ålder: 24 år.

Bor: Sticklinge, men är oftast på resande fot.

Aktuell: Tennisproffs i toppform som rankas som nummer 375 i världen och som tvåa i Sverige.

Klubb: KLTK.

Flickvän: Finsk tennisproffset Eveliina Virtanen. ”Vi träffades på en turnering i Kreta tidigare i år”.