Patrik Klüft gör succé vid rinkside

”Jag har aldrig spelat ishockey och rörde en puck för första gången när jag var 26”, säger Patrik Klüft.
”Jag har aldrig spelat ishockey och rörde en puck för första gången när jag var 26”, säger Patrik Klüft.
En gång i tiden var han världens tredje bästa stavhoppare. Nu firar Patrik Klüft framgångar som ishockeytränare i Djurgårdens J20-lag.

– Det är ju nästan ofattbart, säger han.

I våras coachade han fram Djurgårdens J20-lag till första SM-guldet på 37 år och förra helgen fortsatte framgångssagan för Patrik Klüft. Laget deltog i Junior Club World Cup i Ryssland där åtta av världens bästa lag ställde upp. Och i slutändan var det Stockholmslaget som efter finalsegern mot ryska Chaika fick höja segerpokalen.

Patrik konstaterar att återväxten ser fin ut i Djurgården för tillfället.

– Ja, absolut. Det här är bland det största jag har varit med om i hela mitt liv. Att jobba i ett lag och vara en del av den här föreningen är något som jag uppskattar enormt mycket.

För den breda publiken kanske Patrik Klüft, före detta Kristiansson, är mest känd som en före detta stavhoppare i världsklass. Största framgången kom på VM i Paris 2003 där han tog hem bronset. Friidrottskarriären fortsatte i några år till, men skador satte stopp för satsningen mot OS i Peking 2008. Efter det lade Patrik Klüft staven på hyllan och sadlade om till ishockeytränare.

– Det var en slump. Ishockey har varit min stora passion i hela mitt liv, men om inte min fru hade frågat om jag inte borde bli hockeytränare när jag lade av med friidrotten så hade jag kanske aldrig blivit det.

Hustrun är ingen mindre än Carolina Klüft, Sveriges och en av världens bästa sjukampare genom tiderna. Hemma hade hon noterat hur Patrik spelade in alla elitseriematcher och tittade på dem cirka tio gånger i sträck varpå hon uppmuntrade honom till det nya karriärvalet.

Sagt och gjort. Patrik Klüft, helt utan hockeybakgrund, började assistera Karlskrona HK och år 2006 blev han ny coach för klubbens J18-lag. Därefter har karriären gått vidare via Kallinge/Ronneby, Vita Hästen och Piteå i division 1.

– Jag har aldrig spelat hockey och rörde en puck för första gången när jag var 26, säger Patrik Klüft.

Inför förra säsongen tog han över tränaruppdraget i Djurgården J20 där han har skördat sina största framgångar hittills. En sensationell utveckling för en stavhoppare vars enda hockeymässiga bakgrund består av att från Scandinaviums ståplats kolla på Frölundas elitseriematcher i början på 1990-talet.

Vart framtiden tar honom vet han inte. Just nu är Patrik Klüft nöjd med att vara en del av ett, i hans tycke, väldigt välmående Djurgårdens IF.

– Vi ska inte glömma att anledningen till att vi finns är för att producera spelare till A-laget. Det är huvudsyftet, men om det blir titlar och medaljer här i J20 så är det så klart jättebra för Djurgården.

– Det känns som att man är en del av någonting större även om man bara tränar ett lag inom föreningen.

Fakta

Har barn med Carolina Klüft

Namn: Patrik Klüft.

Ålder: 38.

Bor: Enskede.

Familj: Gift med Carolina Klüft. Paret fick en dotter i 2014.

Stavhopparmeriter: Silver i inomhus-EM 2002. Brons i fri-idrotts-VM 2003. Fyra SM-guld.