ANNONS

Paus från Liverpool – för kärlekens skull

”Hon skjuter fruktansvärt hårt, har en väldigt bra teknik och ligger steget före alla andra hela tiden”, säger Ältas assisterande tränare Omid ­Sulefani om nyförvärvet Louise Fors.
”Hon skjuter fruktansvärt hårt, har en väldigt bra teknik och ligger steget före alla andra hela tiden”, säger Ältas assisterande tränare Omid ­Sulefani om nyförvärvet Louise Fors.
Först elitettan med Älta sedan Champions ­League med Liverpool. Men Louise Fors har annat i skottgluggen.

– Mitt bröllop är på en helt annan nivå, säger hon.
ANNONS

Förra säsongen tog Louise Fors ­Liverpool till sin första engelska ligatitel på 20 år. I en direkt avgörande seriefinal mot Bristol satte hon 1-0 på straff, Liverpool vann till slut med 2-0.

Triumfen var inte hennes första. Redan 2009 tog hon SM-guld med Linköping. De kommande säsongerna spelade hon Champions League med klubben innan hon 2012 fortsatte till Western Sydney Wanderers i Australien.

När hon bestämde sig för att återvända till Sverige den här säsongen var flera allsvenska klubbar intresserade. Bland annat AIK där hon spelade 2008–2009.

– Jag pratade lite med dem. Men jag spelar hellre forward i ett topplag i eliteettan än defensiv mittfältare i damallsvenskan. I Älta kommer jag nog vara forward och bidra med en del mål.

Varför blev det Älta?

– Den stora anledningen är att jag ska gifta mig. Jag vill inte planera mitt bröllop på Skype. I år är det viktigare att jag trivs där jag spelar. Jag har ju aldrig spelat i elitettan tidigare så det blir en ny erfarenhet. Jag känner Elin (Ekblom Bak) sedan tidigare, tränarna har en bra filosofi och eftersom jag bor i Hammarby Sjöstad har jag nära till träningarna.

En annan bidragande orsak var att klubben kunde ordna en praktikplats inom grafisk design.

– Jag har spelat fotboll i tio år och det är fantastiskt att jag har kunnat leva på det men vill ha en karriär i mitt framtidsyrke också. Man måste vara smart som damspelare, det kommer en dag då jag inte kommer kunna leva på fotbollen och vill jag göra karriär utanför fotbollsplanen måste jag börja ta tag i det nu.

Hon har gjort 23 A-landskamper och många blev förvånade när förbundskaptenen Pia Sundhage ratade henne när hon plockade ut truppen till EM i Sverige förra sommaren. Själv tog hon petningen med ro.

ANNONS

– Jag hade inte EM som ett mål så det var inget jag brydde mig om. Jag hade en bra semester med min man i Turkiet och England i stället. Om jag får välja mellan att sitta på bänken i EM eller åka på semester så åker jag hellre på semester.

Liverpool lånar ut henne till Älta men hon ska återvända i oktober för att spela Champions League. Därmed missar hon Ältas avslutande tre matcher.

Hon medger att det kan vara frustrerande att missa upplösningen av elitettan.

– Ja, det är klart men jag är ju redan inställd på det. Men det är långt kvar och vi får se hur det ser ut. Tanken är att jag ska tillbaka till Liverpool men om vi ligger bra till med Älta vill jag ju också se till att vi avslutar bra.

Vad väger tyngst – bröllop eller Champions League?

– Att spela Champions League med klubben var en rolig upp- levelse men fotboll är fotboll. Bröllop är på en helt annan nivå – då är Champions League ingenting.

Fakta

Pluggar på två skolor samtidigt

Namn: Louise Fors.

Ålder: 24 år.

Bor: Danvikstull.

Familj: Fästmannen Johan Schillgard, 43, ishockeytränare för Djurgårdens J18-lag.

Klubb: Älta IF (utlånad från Liverpool FC).

Sysselsättning: Gör praktik som AD på tidskrift och studerar grafisk design vid Forsbergs och webbdesign vid Högskolan i Kristianstad.

Aktuell: Nyförvärv i Älta IF. Premiär i elitettan borta mot Umeå, 13 april.

ANNONS