Per, 44, ska tävla på världselitens banor

Per Wienberger tränar inför nya tävlingen Spring 1000 på Sollentunavallen den 27 juni.
Per Wienberger tränar inför nya tävlingen Spring 1000 på Sollentunavallen den 27 juni.
Förra året satt Per Weinberger, 44, på läktaren på Sollentuna GP. I år tänker han slå personbästa på 1 000 meter.

I nya tävlingen Spring 1 000 får motionärer tävla på samma banor som världsstjärnorna.

Förra året var Per Weinberger med sin familj på Sollentuna GP och fick uppleva hur Angelica Bengtsson flög högre än någon annan svensk stavhoppare tidigare gjort.

I år ska han själv inta arenan.

Den nya tävlingen Spring 1000 som avgörs den 27 juni ger motionärer möjlighet att mäta sina krafter på löparbanorna över 1000 meter innan världsstjärnorna äntrar Sollentunavallen.

Tävlingen arrangeras av Spårvägens FK, Hässelby SK och Turebergs FK och idén kommer från Anders Gärderud, OS-guldmedaljör på 3000 meter hinder 1976.

Turebergsbon Per Weinberger var en av de första att anmäla sig.

– Tusen meter är en kul distans och när jag läste att det gick i Sollentuna tänkte jag: ”Det måste jag bara springa.”

Han springer mellan fyra och sex mil i veckan fördelat på fyra, fem pass. Det har blivit flera långlopp: tre maraton och sju halvmaror.

Förra året tog han sig igenom Jubileumsmarathon som gick från Stockholms stadion till Sollentuna kyrka och tillbaka. Men i år blir det inget marathonlopp. Nya Stockholm ultramarathon över 50 eller 100 kilometer är inte heller något som lockar.

– Jag är ju småbarnsförälder och ska man träna för en ultramaraton måste man kanske göra långpass på sex, sju timmar. Jag vill inte lägga ner den tiden och vara borta så länge från familjen.

Spring 1 000 passar honom betydligt bättre.

– Jättekul med ett lopp som är kort. Det finns ju millopp och ett fåtal femkilometerslopp men trenden går ju mot att springa maraton och ultramaraton. För de här kortare loppen behöver man ju göra mer snabbhetsträning som är mer tidseffektivt och bättre när man är mitt-i-livet med jobb och familj.

Han har aldrig sprungit något lopp på löparbanor tidigare. Ändå är Sollentunavallen långt ifrån obekant.

– Jag bor ju bara någon kilometer därifrån och brukar smyga ner och köra intervaller. Antingen kör jag kilometerintervaller, fyrahundringar eller tvåhundringar. Jag har också en runda som går där förbi och ibland springer jag in på banan och kör några varv extra. Det är mjukt och skönt att springa på löparbanorna.

Kommer du att tjuvträna på distansen före loppet?

– Absolut! Går jag ut och säger att jag ska springa på 3.15 och märker att jag får mjölksyra redan efter 200 meter i det tempot är det ju ingen idé att gå ut i det tempot. Målet är att slå min löparkompis. Han är lite bättre än mig på maran men jag tänker försöka klämma dit honom på den här kortare distansen.

Fakta

225 löpare får chansen

Namn: Per Weinberger.

Ålder: 44 år.

Bor: Tureberg.

Familj: Frun Inger, barnen Erik, 10, Markus, 8, och Viktor, 4.

Personliga rekord: Stockholm marathon: 3.26,49 (2010), Stockholm halvmarathon: 1.29,24 (2011), Hässelbyloppet, 10 km: 40,02 (2010).

Aktuell: Laddar för nya loppet Spring 1000 som avgörs mellan klockan 17.30 och 18.30 den 27 juni på Sollentunavallen i samband med Sollentuna GP. Loppet kostar 95 kronor och har plats för 225 löpare. Mer info på hemsidan www.springtusen.se.