Min lokala hjälte

Pernillas driv kan bli prisat

Kickbox-mästaren Pernilla Johansson startade 2007 en satsning där hon sett till att unga fått prova på och utöva hennes sport. Nu är hon nominerad till årets förebild på Kampsportsgalan.
Kickbox-mästaren Pernilla Johansson startade 2007 en satsning där hon sett till att unga fått prova på och utöva hennes sport. Nu är hon nominerad till årets förebild på Kampsportsgalan.
Sundbybergsbon Pernilla Johansson har vunnit SM, EM och VM.

På Kampsportsgalan kan hon ta en annan typ av seger. Hon är nominerad för att hon ger ungdomar möjlighet att upptäcka thaiboxning.

Flapp, flapp, flapp. Två män och en kvinna hoppar hopprep ikapp på Pernilla Johanssons klubb TiP Muay Thai på Åsögatan på Södermalm.

Omkring 70 tonåringar, 50 tjejer och 20 killar, kommer hit varje vecka eller till den nystartade gruppen i Fittja för att träna thaiboxning. Efteråt samlas de för att prata tillsammans med dialog­ledare från Fryshuset.

Projektet kallas Frysbox.

Det är en fortsättning på den satsning Pernilla Johansson inledde för sex år sedan. Då ordnade hon en grupp för unga tjejer som ville prova på thaiboxning. Nu har det vuxit och även killar är välkomna.

Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden och sysselsätter tre tränare, två dialogledare, tre volontärer, en handledare och en verksamhetsledare.

Enligt nomineringen till årets förebild på Kampsortsgalan har Pernilla Johansson ”ett driv för att försöka ge ungdomar i samhället i stort en lite mer meningsfull vardag”.

– Jag har alltid brunnit för kampsport, det har varit min passion i livet och det här är mitt sätt att ge tillbaka lite.

Isa Tidblad Keskikangas, 21, fläktar förbi uppehållsrummet på väg in i träningslokalen. Hon finns också förevigad på ett svartvitt gruppfoto på väggen, den första gruppen som Pernilla Johansson startade 2007.

– Haha, det där var min första träning, säger Ida.

Numera tävlar hon i thaiboxning – var nyligen med på SM – och är tränare på Pernilla Johanssons klubb TiP Muay Thai.

– Jag känner sådan samhörighet och känner att jag har någonstans att ta vägen. Det är kul att komma hit och träffa alla.

Även utanför landets gränser har projektet uppmärksammats. I onsdags reste Pernilla Johansson till Istanbul, Turkiet, för under junior-VM presentera det för den internationella thaiboxningsorganisationen IFMA.

– Jättekul! Det är ett kvitto på att det jag gör uppskattas.

På lördag är hon en av fyra nominerade som har chansen att utses till årets förebild på Kampsportsgalan.

Vill du vinna?

– Det är väl klart – jag är ju tävlingsmänniska.

Fakta

Har tagit guld på SM, EM och VM

Namn: Pernilla Johansson.

Ålder: 37 år.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Dottern Isabella, 3 år.

Meriter: Tre VM-guld i thaiboxning, ett VM-guld i kickboxning, två EM-guld i taekwondo och totalt 13 SM-guld i thaiboxning, kickboxning, kombat och taekwondo.

Aktuell: Nominerad som årets förebild till Kampsortsgalan på Berns på lördag för projektet Frysbox som hon driver tillsammans med Fryshuset där ungdomar får prova på thaiboxning.