Philip backar framåt

U21-derbyt mot Djurgården på Kanalplan var Philip Haglunds första match i Hammarbytröjan, och första matchen över huvud taget på nära tio månader.
U21-derbyt mot Djurgården på Kanalplan var Philip Haglunds första match i Hammarbytröjan, och första matchen över huvud taget på nära tio månader.
Han har gjort sig känd som en tuff och hyfsat målfarlig mittfältare. Men i Bajen ska nyförvärvet Philip Haglund spela mittback. På lördag är det allsvensk premiär, då BK Häcken gästar en utsåld Tele2 Arena.

– Hammarby var tydliga med att de ville använda mig som mittback. Jag tänkte att jag vill komma så långt som möjligt i min karriär, och det finns något i mig som säger att det kanske är min bästa position. Man måste testa saker om man ska lyckas.

Positionen är inte helt ny för Philip. Han spelade mittback i moderklubben Brommapojkarna ända upp i 17-årsåldern och har gjort enstaka matcher på samma position i både Heerenveen och IFK Göteborg. Men det var ett tag sedan. Och nu är det ett tag sedan han spelade tävlingsmatcher över huvud taget.

I maj i fjol skadade han högra korsbandet när Göteborg mötte IFK Norrköping, med operation och en lång rehabperiod som följd.

– Det var min första allvarliga skada. Hur det känns att förlora möjligheten att göra det man försörjer sig på är nog väldigt svårt att förstå för en som inte har sysslat med idrott på elitnivå.

Sakta men säkert har Philip blivit starkare och starkare och hela tiden tagit små steg mot att kunna spela fotboll igen. För ett par veckor sedan gjorde han matchdebut i Hammarby då han spelade 45 minuter i en U21-match mot Djurgården på Kanalplan. Bajen släppte in ett mål direkt och sedan ytterligare två innan Philip klev av i paus. Men det betydde mindre. Knät höll.

– Jag var väldigt glad efter matchen. Man blir en annan människa när man kan se sig som fotbollsspelare igen. Samtidigt gick det nästan för fort att komma in i det igen. När jag väl var där så kändes det snabbt som vanligt.

Under hela rehabtiden har målen flyttats fram steg för steg. Så blev det även efter U21-matchen.

– Plötsligt var inte målet att vara tillbaka på planen, utan att vara 100 procent igen.

Det hoppas även Hammarbys fans på. Många känner oro för hur den grönvita defensiven ska hålla i allsvenskan. Men Philip vill inte ikläda sig någon roll som försvarsfrälsare.

– Jag är inte dum. Spelar jag för Hammarby så förstår jag att det finns höga förhoppningar på mig. Det har jag själv också, och det är viktigt för mig att sikta högt. Men man måste vara medveten om att jag har varit skadad. Jag kommer nog att växa in i det, inte gå in som någon general.

Klart är att Philips kvaliteter passar i det spelsätt som Hammarbys tränare Nanne Bergstrand vill se.

– Ja, jag har duell- och huvudspelet som krävs, och så har jag relativt bra fötter som kan sköta uppspel och passningsspel.

Livet som fotbollsspelare börjar falla på plats. Vid sidan av planen gick det betydligt snabbare för Philip att hitta rätt i Bajenland. Han är uppvuxen i Bromma och bodde ett par år i Vasastan innan proffsflytten till Holland 2010, men nu är det Reimersholme som gäller.

– Jag trivs bättre på Söder. Folk här lever sina liv och man får vara som man är.

Det händer att han får en Bajen-klapp på ryggen när han rör sig i sin nya stadsdel. Och brevbäraren gör sitt bästa för att han ska känna sig välkommen.

– Ja, det står ”Forza Bajen” på all min post, säger Philip och skrattar.

Fakta

Åter på plan efter skada

Namn: Philip Haglund.

Ålder: 28 år.

Bor: Reimersholme.

Tröjnummer: 5.

Längd: 189 cm.

Vikt: 88 kg.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna, Heerenveen (Holland), IFK Göteborg.

Aktuell: Har nyligen börjat spela matcher igen. Hoppas på A-lagsspel snart, kanske redan i den allsvenska premiären på lördag.

Fakta

Hammarby tillbaka i allsvenskan

Efter fem säsonger i superettan är Hammarby tillbaka i allsvenskan.

Klubben har sålt drygt 13 500 säsongskort.

Budgeterat publiksnitt är 16 500 (snitt i ifjol: 20 500).

Premiärmatchen mot topp­tippade BK Häcken sålde slut på några timmar. Cirka 30 000 åskådare kommer därför att se matchen på Tele2 Arena nu på lördag, med avspark klockan 14.