ANNONS

Philip ska spöa prinsen

Segeltorpsbon Philip Forsman vet hur det är att vinna på Solvalla. Till helgen rattar han en racingbil på travbanan i den näst sista deltävlingen i racingens elitserie STCC mot bland andra prins Carl Philip. ”Det är bara seger som gäller”, säger han.
Segeltorpsbon Philip Forsman vet hur det är att vinna på Solvalla. Till helgen rattar han en racingbil på travbanan i den näst sista deltävlingen i racingens elitserie STCC mot bland andra prins Carl Philip. ”Det är bara seger som gäller”, säger han.
Prins Carl Philip gör det.Liksom Segeltorpsbon Philip Forsman. Kör racerbil på Solvalla. Till helgen rullar STCC- cirkusen åter in på Nordens största travbana.
ANNONS

Philip Forsman halar upp sin mobil och riktar den inbyggda kameran mot travbanan där en tränare snabbkör sin häst.

– Jag måste ju ha en bild att lägga ut på instagram. Det blir ballt, jag tror att de skulle börja anlägga banan idag, säger han.

På fredag drar STCC-cirkusen in på Solvalla för tredje året i rad och travekipagen får maka på sig för betydligt fler hästkrafter.

Satsningen på mobila racingarenor i storstäderna är en succé och en storpublik väntas till Bromma i helgen.

– Det är klockrent – och jättebra för mig som är från Stockholm att det går på Solvalla. Jag har många kompisar som kommer och kollar, säger Philip.

25-åringen från Segeltorp har sluggat sig upp till racingens elitserie STCC.

– Jag har alltid kämpat som fan för att få ihop budgeten, aldrig haft föräldrar som har kunnat betala en massa pengar. Jag har mitt vanliga jobb, heltid, och så jagar man sponsorer på nätterna och lunchrasterna, säger Philip.

Han fick chansen i Porsche Carrera Cup och slutade tvåa totalt 2012, men lyckades inte få ihop tillräckligt mycket pengar för att köra ifjol.

I år plockade BMW-teamet Westcoast racing in honom. Detta efter ett par testkörningar och en bra prestation i STCC-finalen på Mantorp i fjol där 25-åringen körde in på en sjunde plats som bäst.

ANNONS

Flera av konkurrenterna i STCC-cirkusen får betalt för att åka. Som Volvos fabriksteam med totalledaren Thed Björk exempelvis. Minimikostnaden för att dra runt en racingbil i STCC ligger runt 2 miljoner kronor.

– Jag har förstås mycket hjälp av teamet, Men pengarna ska ändå fram på ett eller annat sätt. Det är sällan man har en budget klar när första loppet går. Det är väldigt mycket jobb. Det är skitjobbigt, säger Philip.

Varför gör du det då?

– Det är kul. Har man kört racing en gång, då är man fan fast, haha.

Hur är det att köra på Solvalla?

– Det går inte jättefort, men det är rätt högt tempo i banan. Man måste vara på’t hela tiden. Det svänger och är få raksträckor. Topphastigheten ligger runt 180 km/h vilket är rätt fort för att vara en travbana, haha, säger Philip.

En rad regeländringar öppnar för publikvänliga race.

– Allt det här bäddar för bra race, vilket är kul för publiken, säger Philip.

25-åringen ligger sexa totalt, efter en säsong kantad av tekniskt strul. På Solvalla är det bara seger som gäller.

– När man spelar på hästar vinner man ju aldrig. Men sist jag körde porschen här vann jag ju, så den här banan passar mig rätt bra, säger Philip Forsman.

Fakta

90 segrar i karting och racing

Namn: Philip Forsman.

Ålder: 25.

Bor: Segeltorp.

Sysselsättning: Jobbar i ett motorsportföretag.

Mest stolt över: ”Mina 90 segrar i karting och racing”.

Aktuell: Förare i STCC, racingens elitserie, som körs på Solvalla travbana på fredag och lördag.

Om Prins Carl Philip: ”Det är kul att han kör. Han åkte jäkligt bra senast och gör framsteg hela tiden, men jag är bättre. Jag slår honom på Solvalla”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.