ANNONS

Philip tänker bli en Ironman på Hawaii

Philip Berglöfs cykel är skräddarsydd för ett tempolopp i triathlon. Den är aerodynamiskt formad, byggd av kolfiber och har 18 växlar. Ny kostar cykeln drygt 30 000 kronor.
Philip Berglöfs cykel är skräddarsydd för ett tempolopp i triathlon. Den är aerodynamiskt formad, byggd av kolfiber och har 18 växlar. Ny kostar cykeln drygt 30 000 kronor.
Snart ska Philip Berglöf förverkliga sin dröm. Den 11 oktober tävlar 42-åringen från Rudboda i den mytomspunna triathlontävlingen Ironman på Hawaii.
ANNONS

Philip Berglöf är ute och cyklar.

Simning och löpning är han riktigt bra på, men cyklingen håller inte samma klass och därför behövs extraträning.

– Det beror på att jag började så sent med att satsa på cyklingen, säger han.

Han började tävla i triathlon 2009, och där är cykling ett av tre moment. För att bli en framgångsrik triathlet gäller det att behärska alla tre grenarna – simning, cykling och löpning.

Philip Berglöf är så pass bra att han får starta i klassiska Ironman på Hawaii den 11 oktober.

– Det har varit en dröm att komma med, och det är svårt att förstå att jag ska till Hawaii även om det blir mer verkligt nu när tävlingen närmar sig.

Distanserna på Ironman är 3 860 meter simning följt av 180 kilometer cykling och avslutningsvis ett maratonlopp på 42 195 meter. Berglöf tävlar i klassen för herrar 40–44 år.

– Det är klurigt att sätta upp ett mål. Det blir en häftig upplevelse bara att delta. Jag kommer inte att satsa på tider eller placeringar, det viktigaste är att klara Ironman. Blir jag trött sänker jag tempot, annars finns alltid risken att man tvingas bryta.

Philip Berglöf landar Hawaii den 5 oktober. Tillsammans med ett gäng andra svenska deltagare har han hyrt ett hus. De har alla kvalat sig in till denna myt­omspunna tävling.

ANNONS

Berglöf tog platsen genom en fin insats på Ironman i Kalmar den 16 augusti. Distanserna är samma som på Hawaii. Han fick totaltiden 9 timmar 45 minuter och 36 sekunder vilket är personbästa. Simningen tog 58,20 minuter, cyklingen 5.14,49 och löpningen 3.25,56.

– För mig är triathlon otroligt roligt eftersom jag gillar alla tre grenarna.

Berglöf säger att en tävling innehåller både plågor och njutning.

– Jag vet att jag är uthållig nog att ta mig igenom loppet. Däremot kan jag få svackor när jag är mentalt trött. Jag njuter när jag känner mig pigg och får positiva tankar.

Ironman på Hawaii blir Philip Berglöfs tuffaste utmaning hittills. Värmen och den höga luftfuktigheten tär.

– Jag hoppas att jag hinner acklimatisera mig.

Fakta

Uttagen till VM

Namn: Philip Berglöf.

Ålder: 42 år.

Bor: Radhus i Rudboda med hustrun Kristin och döttrarna Liv och Märta. Uppvuxen i Hersby.

Aktuell: Tävlar i Ironman på Hawaii den 11 oktober. Nyligen uttagen i landslagstruppen till VM i triathlon, långdistans, i Motala den 27 juni nästa år.

Jobbar: På ett fondbolag.

Fakta

Ironman föddes på Hawaii 1978

Ironman är en triathlontävling med 3,86 kilometer simning följt av 180 kilometer cykling och ett maratonlopp – 42 195 meter.

1978 var premiäråret för Ironman på Hawaii. Endast 15 personer deltog, varav tolv tog sig i mål.

Numera måste deltagarna kvala sig in via någon av de övriga 39 Ironman-tävlingarna världen över.

Till årets VM-final i Kailua-Kona på Hawaiis Big Island den 11 oktober har omkring 1 800 atleter kvalificerat sig, däribland 30 svenskar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.