Min lokala hjälte

Pia sjunger för EM-guld

Förbundskaptenen är den enda i svenska landslaget som vet hur det är att vinna stora titlar. Om en månad är hon inte längre ensam om det, hoppas Pia Sundhage.
Förbundskaptenen är den enda i svenska landslaget som vet hur det är att vinna stora titlar. Om en månad är hon inte längre ensam om det, hoppas Pia Sundhage.
Gitarr och sång har nyckelroller när Pia Sundhage leder det svenska landslaget i EM på hemma-

plan.

– Ibland måste man kunna bjuda på sig själv och lätta upp stämningen, säger hon.

– Fem minuter till bussen går!

Damlandslagets mediaansvarige Thomas Björn eldar på spelare, ledare och journalister. Sara Thunebro lämnar presskonferensen och går mot spelarbussen. Lotta Schelin har också försvunnit. Men det är inte Sveriges superstjärna och trefaldiga diamantbollenvinnare som är mest jagad av journalisterna.

Det är i stället den enda i gänget som vet hur det är att vinna stora titlar med ett landslag. På förbundskapten Pia Sundhage skiner fortfarande tv-kamerornas strålkastare.

Efter två raka OS-guld med USA ska hon leda det svenska landslaget i EM på hemmaplan.

Hon har även spelarmerieter som inger respekt. I EM-finalen mot England 1984 på ett lerigt Kenilworth Road i Luton dundrade hon in den avgörande straffen till 4–3 och såg till att Sverige tog sin hittills enda titel.

– Det var så länge sedan – så jag vet inte om jag har någon nytta av det. Däremot har jag en fördel av att jag har varit med om den här resan tidigare. Jag vet hur det är att spela första matchen och vad det innebär när man kommer till kvartsfinal – det är oerhört stor anspänning.

Hon minns hur hon lärde sig att hantera pressen när hon ledde USA i OS-kvartsfinalen mot Kanada i Peking 2008.

– Då var jag väldigt nervös: ”Tänk om vi förlorar mot Kanada, som vi slår hela tiden.” Då gav jag mig ut och sprang tufft som tusan och blev av med alla oroskänslor, jag tog mitt ansvar och fick ett kroppsspråk som jag kunde vara nöjd med. Sedan berättade jag det för spelarna och de bara tittade på mig. Sådana saker kan man göra och bjuda på sig själv. När axlarna är riktigt högt uppdragna kanske man inte ska snacka väggspel.

Hon medger att det är annorlunda att leda Sverige som saknar USA:s vana att vinna stora titlar.

– I USA hängde jag bara med, det var andra som gick i framkant och fick berätta hur det är att stå längst upp och hur det är när det tar emot. Det är en fantastisk känsla att få hänga med på en sådan resa. Nu är det mitt jobb att göra rätt saker.

Hon trivs i rollen.

– Det är jättestort att få vara med om ett EM på hemmaplan. Att det finns så mycket folk som är intresserade av det svenska damlandslaget – för mig är det en underbar press. Det kan inte bli bättre.

Pia Sundhage uttrycker sig gärna genom musik. När hon som nybliven svensk förbundskapten var prisutdelare på Fotbollsgalan i Globen i november rev hon av Bob Dylans ”The times they are a-changin”.

Hon lovar att ha med sig gitarren även på EM. De svenska spelarna börjar bli vana.

– Jag spelade för dem i förrgår och igår, två svenska låtar. Den ena var ”Sång till friheten” och den andra var ”Ikaros” (båda av Björn Afzelius).

I februari tränade damlandslaget på Friends arena i Solna. Det snabbaste sättet att ta sig tillbaka dit är att nå EM-finalen.

– Vi har valt att ha en drömbild, vi vill komma tillbaka till Friends arena och väl där spelar vi med den tolfte spelaren som kommer att vara störst. Det blir de orden i stället för: ”Vi ska vinna guld!”

”Man måste kunna bjuda på sig själv”, säger Pia som då och då spelar och sjunger för den svenska truppen.

Fakta

Finalen spelas på Friends arena

Sveriges gruppspel:

Sverige–Danmark, 10 juli, Gamla Ullevi, Göteborg.

Finland–Sverige, 13 juli, Gamla Ullevi, Göteborg.

Sverige–Italien, 16 juli, Örjans vall, Halmstad.

Slutspel:

Kvartsfinaler, 21–22 juli, i Halmstad, Växjö, Kalmar och Linköping.

Semifinaler, 24–25 juli, i Göteborg och Norrköping.

Final, 28 juli, Friends arena i Solna.

Fakta

Tog EM-guld som spelare

Namn: Pia MarianeSundhage.

Ålder: 52 år.

Bor: Inverness, Danderyd.

Meriter som spelare: VM-brons, 1991, EM-guld, 1984, EM-silver 1987 och 1995, EM-brons, 1989, SM-guld, 1979, 1981, 1984 och 1989, Svenska cupen-vinnare, 1981, 1984, 1994 och 1995.

Meriter som tränare: OS-guld med USA, 2008 och 2012. VM-silver med USA, 2011.

Aktuell: Leder som förbundskapten Sveriges damlandslag i fotbolls-EM på hemmaplan, 10–28 juli.