Pietro en VM-kung i 40-metersbacken

Pietro Nilsson har tagit så många VM-medaljer att han har tappat räkningen.
Pietro Nilsson har tagit så många VM-medaljer att han har tappat räkningen.
Pietro Nilsson tog inga medaljer som senior. Men som veteran har han så många VM-medaljer att han tappat räkningen.

– Den äldste hopparen jag sett var 90 år så jag är bara mitt i karriären med mina 47, säger han.

Pietro Nilsson började hoppa backhoppning som tioåring i Kil i Värmland. Han fortsatte till idrottsgymnasiet i Falun där han studerade samtidigt som blivande svenske mästaren och olympiern Pär-Inge Tällberg.

– Jag var med på SM men med blygsamma resultat. Jag insåg när jag slutade på idrottsgymnasiet att jag nog aldrig skulle bli någon backhoppare av världsklass.

Men han kunde inte släppa sporten helt utan fortsatte på motionsnivå. Fram till 1997 då han deltog i sitt första veteran-VM.

– Jag märkte att jag platsade i veteransammanhang och fick en nytändning.

Efter det har han bara missat två mästerskap och tagit fler medaljer än vad han har koll på.

– Oj oj, jag har kanske vunnit fem gånger och så har jag lite silver och några brons. Om jag säger 20 medaljer är det nog ganska nära sanningen.

Den senaste triumfen kom förra helgen när sommar-VM avgjordes på plastgräs i Roznov, Tjeckien. Ännu ett guld i 40-metersbacken.

– I 40-metersbacken brukar jag alltid ta någon medalj, backen i Sollentuna är ungefär lika stor, lite mindre till och med. När det gäller de större backarna är jag ju helt otränad. För att kunna träna i dem måste jag åka till Örnsköldsvik, 60 mil enkel väg, men en månad senare är jag ju tillbaka på ruta ett igen.

Det räckte ändå till ett brons i 70-metersbacken.

– Jag tycker själv att jag är bättre än någonsin.

Har du inga ålderskrämpor?

– Jo, jag är ju stel som fan och har lite problem med höger knä. I sittställning är det ju ingen fördel. Åldern tar ut sin rätt men de jag möter är lika gamla så det går inte att klaga på det.

Hur länge håller du på?

– Om kroppen håller kommer jag nog hålla på tills jag är 70 år i alla fall. Jag håller på så länge kroppen håller och jag tycker att det är roligt. Den äldste jag har sett hoppa var 90 år, så med mina 47 är jag ju bara mitt i karriären.

Han brinner för sporten och vill sprida den till Sollentunas ungdomar. Målet är att göra Sollentuna backhopparklubb till landets största ungdomsklubb.

Klubben har köpt in en lift från Åland och man hoppas få hjälp av kommunen att röja skog och installera liften.

– Bekvämlighet är viktigt, det är en riktig framgångsfaktor. På min tid gick vi upp och gjorde fem hopp i bästa fall, sedan var vi helt slut. Jag undrar hur många som skulle tycka att det var kul med slalom om man efter varje åk fick ta av sig skidorna och gå upp.

Fakta

Innebandytränare i Rotebro IS IBK

Namn: Pietro Nilsson.

Ålder: 47 år.

Bor: Sollentuna.

Familj: Dottern Miranda, 16. ”Hon hoppade förr men spelar nu innebandy i Rotebro IS IBK:s F97-lag som jag tränar.”

Aktuell: Tog ett VM-guld i 40-metersbacken och ett VM-brons i 70-metersbacken när veteran-VM avgjordes i Roznov, Tjeckien, förra helgen.