Min lokala hjälte

Pigga veteraner i form – utan stavar

Olle Strömvall plockar ner sin hjälm. Men när veteran-VM avgjordes i Övertorneå för några år sedan hjälpte den inte. ”Då landade jag på ansiktet och slog ut tänderna”, säger han. ”Snacka inte om olyckor. Vi vill ju ha i gång backhoppningen och inte avskräcka någon”, säger Janken Hallström.
Olle Strömvall plockar ner sin hjälm. Men när veteran-VM avgjordes i Övertorneå för några år sedan hjälpte den inte. ”Då landade jag på ansiktet och slog ut tänderna”, säger han. ”Snacka inte om olyckor. Vi vill ju ha i gång backhoppningen och inte avskräcka någon”, säger Janken Hallström.
Många äldre håller sig i form med stavgång.

Olle Strömvall, 69, och Janken Hallström, 77, klarar sig utan. I morgon ska de sväva i luften, helst uppemot 35 meter, i vete­- ran-VM i backhoppning.

– Vårt mål? Vi ska till Polen. Det är målet. Vi åker ner för att det är trevligt, för atmosfären, för att träffa folk, säger Janken Hallström.

En stund senare medger han att resultatet trots allt inte är helt oviktigt.

– Att ta medalj sitter alltid i bakhuvudet när man väl hoppar. Hur det sedan går beror på väder och vind och hur man själv känner sig.

Medaljer, pokaler och andra priser finns det redan gott om hemma i Olle Strömvalls enrummare på Stora Essingen där vi träffar de båda backhopparveteranerna.

– Fyra VM-guld har jag tagit. Det är en fantastisk känsla att stå på pallen med svenska flaggan på bröstet, säger Olle Strömvall.

Även Janken Hallström har en diger meritlista, men han exponerar den inte i sin lägenhet på Lilla Essingen.

– Äh, jag har gjort mig av med det mesta.

Både Olle och Janken har hoppat sedan unga år. Första gången­ de träffades var på en tävling i Fiskartorpet 1961. Janken lade av några år senare, men träffade Olle igen när han började tävla som veteran i början av 1990-talet.

Många före detta storhoppare har deltagit i veteran-VM. De flesta av dem finns med bland fotografierna som hänger på väggarna hemma hos Olle.

Hans pekfinger flyger fram över väggen medan han namedroppar Matti Nykänen, Andreas Goldberger och andra gamla giganter.

– Men Boklöv har aldrig varit med. Inte Anders Daun heller. Jag fick hans gamla dräkt, säger Olle och skyndar ut i hallen för att visa.

– ”Den kan du ta Olle, du som orkar”, sa han. Det var ju bra för en sån kostar flera tusen.

Totalt åker nio svenska hoppare till VM i Szcyrk i södra Polen. Olle och Janken tillhör de äldsta. Janken kanske till och med är äldst bland alla cirka 250 deltagare i mästerskapet.

– Det finns en Österrikare som är något år äldre än mig. Jag tror att han kommer, men det är inte säkert, säger Janken.

– Österrikaren är en tuff jäkel. Goldbergers gamla tränare. Han har vunnit allt den där gubben, säger Olle.

De svenska deltagarna har varit på träningsläger i Sollefteå. I övrigt har det varit dåligt med hoppning i vinter för Olle och Janken. Backen i Fiskartorpet har varit stängd och i Sollentuna, där det finns en plastbacke, är förutsättningarna bättre på sommaren.

I brist på hoppning har Olle tränat benstyrka på en trampmaskin som står i hallen, ”100 steg fyra gånger varje dag”.

– Och så tränar jag så här, säger han och kör i gång ett slags kosackdans på vardagsrumsmattan innan han ställer sig med böjda ben och armarna på ryggen och gör ett framåtlutat skutt så att han nästan far in med näsan bland medaljerna i vitrinskåpet.

Janken är mer förtegen om sitt träningsupplägg.

– Det gäller bara att hålla sig i form. Kondition och styrka. Det mesta sitter här, säger han och knackar sig i tinningen.

Fakta

Flyger i 40-metersbacken i morgon

Namn: Olle Strömvall och Janken Hallström.

Ålder: 69 år och 77 år.

Bor: Stora och Lilla Essingen.

Klubb: Sollentuna backhoppar­klubb.

Aktuella: Är två av totalt nio svenska deltagare när veteran-VM i backhoppning avgörs i Szcyrk, Polen. Tävlar i 40-metersback­en i morgon onsdag. Olle Ström­vall funderar på att även ställa upp i 70-metersbacken senare i veckan. ”40 eller 70, det fungerar likadant.”