Pingisen har fått ny glöd

Lukas Isaksson under ett träningspass. Anton Fredriksson väntar på sin tur.
Lukas Isaksson under ett träningspass. Anton Fredriksson väntar på sin tur.
VBTK:s P99/00-lag: Anton Fredriksson, Sebastian Enroth och Lukas Isaksson. Saknas gör Théo Monpouet.
VBTK:s P99/00-lag: Anton Fredriksson, Sebastian Enroth och Lukas Isaksson. Saknas gör Théo Monpouet.
Vallentuna Bordtennisklubb har fått ny energi, med anställd tränare och äregiriga unga spelare.

Lyckas man bara hitta fler ledare kan den anrika klubben fortsätta att växa.

Pingis har funnits på Vallentunas idrottsmeny sedan 1950-talet, ändå är det en sport som haft svårt att få fäste i kommunen. Klubben har bytt namn ett par genom åren och även legat i träda.

Nu har VBTK ett ungt pojklag i Sankt Erikscupen och det finns hopp om att fler serielag ska spela Sanktan framöver. Problemet för Sara Wesslén, ordförande, är ledarbristen. Därför är man försiktig med både spelar­rekrytering och hallbokning.

Hon är ofta med på träningspassen, men liksom ledaren Roger Centerström har hon av tidsbrist tagit ett lite steg tillbaka.

– Jag känner mig begränsad, säger hon.

Lösningen har blivit den nyanställde tränaren André Hagblad.

– Jag märker hur fort spelarna utvecklas, säger han och sneglar på en bra bollduell några bord bort. Det är stor skillnad på hur det ser ut i dag jämfört med första passet jag hade.

26-årige Hagblad gick pingis­gymnasiet i Köping, har varit tränare i Örebro och har som nybliven nollåtta hamnat i Vallentuna BTK, en liten förening med 30 ungdomar och inga juniorer eller seniorer.

Klubben har två träningsdagar, en i Ormstaskolan och en i Bällstaberg.

Att André Hagblad skapat intresse är uppenbart. P99/00-kvartetten som inlett Sanktan-säsongen vill träna mer.

– Speciellt på somrarna, säger Anton Fredriksson och Lukas Isaksson.

Sebastian Enroth spelade ofta pingis på sin förra skola. På den nya spelar ingen pingis, så därför skulle han gärna träna mer. Precis samma önskan har Théo Monpouet.

Med maximala fem bord i Ormstaskolan tränar tio spelare samtidigt. De totalt 30 spelarna är uppdelade i tre grupper med en träningstimme per grupp.

Premiärhelgen spelade 99/00-kvartetten 4–6 mot Ängby och 5–5 mot Hammarby. De är inte alls nöjda, och kommer fram till att de hade för bråttom att avgöra bollar.

– Vi blev stressade, förklarar Lukas Isaksson för André som inte var på plats och såg matcherna.

– Det var bra motståndare, jag tycker ändå att vi spelade bra, säger Sebastian Enroth.

André Hagbart gillar inställningen och i första övningen efter uppvärmningen får en spelare vid varje bord välja en träningsövning som han eller hon vill bli bättre på.

Lukas Isaksson funderar en stund innan han väljer en övning där han ska går runt och slå forehand från backhandhörnet. Ett bord bort är Anton Fredriksson redan i gång med skurna backhandslag.

– Vi har barn i kö som vill börja spela, säger Sara Wesslén. Vi får ta en fundering kring om vi ska lyssna med kommunen om fler träningstider.

– Kan vi få fler föräldrar att hjälpa till skulle det vara roligt att utöka verksamheten, tillägger hon och går bort till ett bord där dottern Alva Wesslén väntar på sparring.

” Jag märker hur fort spelarna utvecklas. Det är stor skillnad på hur det ser ut i dag jämfört med första passet jag hade. andré hagblad

Fakta

Gick ur VBK och hette Ormsta

Namn: Vallentuna bordtennisklubb.

Grundad: 1958 som sektion i Vallentuna BK. Gick senare ur VBK och hette Ormsta BTK fram till december 2001.

Uppehåll: Mellan 2005 och 2008 hade klubben ingen verksamhet. Sedan drog några intresserade föräldrar igång klubbens verksamhet igen.

Medlemmar: Cirka 30 aktiva barn.

Träningar: Tisdagar i Ormstaskolan och söndagar i Bällstabergsskolan.

Aktuell: Har fått med ett ungt pojklag i St: Erikscupen.