Pionjärerna gör comeback – 25 år och 160 kilo senare

Sundbybergs IBK back in the days
Sundbybergs IBK säsongen 88/89. De som ska spela matchen i Brotorpshallen den 26 november är Staffan Lilja (1:a från vänster i mittenraden), Peter "Lunda" Lund (3:a i mitten), Stefan "Hövdingen med stora håret" Rehn (5:a i mitten, spelar högst eventuellt), Roger "Rulle" Schönqvist (6:a i mitten), Robert "Drutten" Dahlström (4:a fr.v. i nedre raden), Jeff "Jeffen" Lagerwall (6:a i nedre) samt Christer Björkman och Tommy Rehn som saknas på lagfotot.
När innebandyn exploderade i Sverige på 1980-talet gick ett gäng killar från Ör i bräschen och blev ett av landets bästa lag. 30 år senare har pionjärerna i Sundbybergs IBK utmanats av några ungtuppar från Svenska Innebandyligan. Nästa lördag avgörs prestigemötet i Brotorpshallen.

– Jag ringde runt till killarna och vi blir sju eller åtta som lirar matchen. Tillsammans är vi drygt 160 kilo tyngre än på 80-talet, vi får se hur det går, säger Staffan Lilja som med sina 49 år är yngst av veteranerna.

I början av 80-talet spelades innebandy fortfarande mest på fritidsgårdar och någon riksserie fanns ännu inte när Sundbybergs IBK bildades 1985.

– Vi var väldigt tidiga. Det fanns enstaka lag i Stockholm – Hagsätra och Haninge och några till – och vi åkte runt och mötte varandra, säger Staffan Lilja.

1986 spelades en nationell cup i Västerås med 16 inbjudna lag. Sundbybergs IBK vann och korades till Sveriges bästa lag. Gänget spelade ihop till 1991 då man slogs ihop med Furan och sedan gick in som en sektion i Sundbybergs IK.

Staffan Liljas svärson spelar i The Jonssons – ett division 5-lag i Svenska Innebandyligan, SIL – och när han fick höra om svärfaderns bravader som elitspelare i innebandys barndom bestämde han sig för att utmana gubbarna.

– Vi har slagit vad. Förlorarna ska bjuda vinnarna på middag. Och så är det ju svärfar mot svärson, så det är mycket prestige i potten, säger Staffan Lilja.

I förra veckan körde gubbarna en träning, den första på 25 år, och det gick riktigt bra, tycker Staffan Lilja.

– Ja, alla höll, och även klubborna som dammats av efter alla dessa år stod pall. Alla hade ont i häcken dagen efter, själv kunde jag knappt sitta, men ingen skadade sig.

Tempot var av förklarliga skäl lägre än då det begav sig och många sträckte fram klubban i stället för att försöka springa ifatt bollen, berättar Staffan Lilja, men klubbteknik och skott satt som i fornstora dagar.

– Ja, skotten satt bra i nättaket! Så det gäller bara att vi kommer till skott, säger Staffan Lilja.

En av spelarna som var med i Sundbybergs IBK på 1980-talet är Stefan Rehn, senare proffs och landslagsspelare i fotboll. I dag är Rehn tränare i damallsvenska Göteborgs FC, men Staffan Lilja hoppas att hans lag ska få förstärkning av den gamle bolltrollaren.

– Han har inte särskilt många lediga helger på ett år och han sa att det nog skulle bli svårt, men det vore kul om han kan komma!

Någon mer träning före matchen i Brotorpshallen klockan 18.30 den 26 november blir det inte för Staffan Lilja och hans lagkompisar.

– Nej, den vi körde i förra veckan blev första och sista. Vi betraktar oss som fulltränade!