Pirrig premiär för Pia

Första uppdraget som klubbtränare utan att spela hade hon i Vallentuna för 13 år sedan. I kväll debuterar Pia Sundhage som förbundskapten för Sveriges damlandslag.

– Jag känner en uppfriskande pirrighet.

Jämte Zlatan och 4–4-bragden i Berlin är Pia Sundhages hemkomst årets snackis inom svensk fotboll. Sveriges första stora kvinnliga fotbollsprofil är i dag en hyllad ledare.

När hon den 19 september ledde USA:s nyblivna OS-mästarinnor en sista gång, gav åskådare på den utsålda (18 000) arenan i Denver henne ett varmt tack och på återseende. Pias tårar gick inte att misstolka.

– Det var stort, men det är detta också, säger hon uppsluppet. Jag känner en uppfriskande pirrighet inför matchen mot Schweiz. Och jag ser verkligen fram emot att träffa spelarna.

Pia Sundhage har från och till varit Danderydsbo sedan 1994. Och det var i Vallentuna hon började sin tränarkarriär. I två år, 1998–99, var hon assisterande tränare i VBK.

Hon spelade sporadiskt första året, andra året var hon tränare.

– Jag minns inte mycket av tiden i Vallentuna. Jag hade en annan roll då än nu. Då handlade det om att svensk fotboll behövde kvinnliga tränare. Jag behövde rutin, Ellinor Persson och Lena Karlsson var huvudansvariga.

På resan som där inleddes har hon funnit sin ledarfilosofi och sin idé om hur fotboll taktiskt ska spelas. I takt med det har hon bjussat på sin fotbollspassion.

En passion som entusiasmerar.

– Jag har hittat vägar att uttrycka den. Jag har alltid haft passion och är med mitt fotbollskunnande som grund trygg i att visa den. Betyder min passion något för spelare och andra är jag glad.

Vi har sett Pia Sundhage sjunga ballader för spelarna, sett henne dansa på sidlinjen, spela luftgitarr…

Men framför allt sett henne leda USA till tunga titlar – två OS-guld.

Nu finns förhoppningar om att hon ska lyfta Sverige ett par pinnhål. Med start i Växjö i kväll.

– Vi får se om det känns annorlunda än att leda USA.

I hennes premiärtrupp finns endast en spelare som spelat ungdomsfotboll i Storstockholm. Djurgårdens forward Jessica Landström har Lira, Luleå som moderklubb, men spelade ungdomsfotboll i Vallentuna och Täby.

1999, när Pia Sundhage gjorde sista året i VBK, vann Landström Sankt Erikscupen med klubben.

I många år har det varit magert med landslagsspelare som fostrats i Stockholmsklubbar.

– Jag vet inte varför. Jag lämnade Svenska fotbollförbundet 2001 och har ingen koll på vilka Stockholmstjejer som nått landslaget. Men efter nästa års hemma-EM kommer jag att sätta mig in i frågan. Är det ett problem ska det ses över. Jag vet ju att Stockholm förr haft bra distriktslag och många som kommer till elitläger.

Pia Sundhage debuterade som tränare i Vallentuna BK för 13 år sedan. I förra veckan hade hon sin första träning med svenska damlandslaget i Växjö. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX

Fakta

Pia har spelat 146 landskamper

Namn: Pia Sundhage.

Ålder: 52 år.

Bor: Inverness, Danderyd.

Födelsestad: Ulricehamn.

Landskamper som tränare: 107 (USA), cirka 30 som assisterande tränare till Marika Domanski Lyfors i Kina.

Spelade landskamper: 146.

Författare: Pia Sundhage har tillsammans med Elisabeth Solin skrivit boken ”Spela på bästa fot – om att leda med glädje”.

Aktuell: Inleder i kväll jobbet som förbundskapten, med träningsmatch mot Schweiz i Växjö.