Poängmaskin siktar på guld med Gnaget

Marcus Nilsson var med och förde AIK till seger med 4–0 i träningsmatchen mot Södertälje på Hovet i onsdags.
Marcus Nilsson var med och förde AIK till seger med 4–0 i träningsmatchen mot Södertälje på Hovet i onsdags.
På lördag gör Marcus Nilsson sin första match i SHL. AIK:s förhoppning är att han ska få en nyckel­roll direkt.

Poängkungen från hockeyallsvenskan ska lyfta klubben den här säsongen.

Marcus Nilsson tar fart och vispar upp en puck i krysset i det tomma målet på Hovet. Nyförvärvet gör ett av försäsongens sista träningspass med AIK.

Förra säsongen spelade han i BIK Karlskoga och slutade sjua i hockey­allsvenskans poängliga med 45 poäng på 51 matcher. Flera elitserieklubbar hörde av sig.

– Det var en del som kontaktade min agent. AIK visade intresse redan ett år tidigare och det kändes bra när jag pratade med tränarna så det kändes helt rätt att gå hit. Allt i klubben är jättebra och proffsigt.

Av förra säsongens poängskörd var assistpoängen (33) betydligt fler än målen (12).

– Så kommer det nog alltid att vara, jag är mer framspelare än målskytt. Jag passar ofta om jag hamnar i bra lägen. Det är kul att spela fram men det är absolut roligare att göra mål. Jag behöver bli bättre på att ta skott.

Även om seriespelet inte dragit i gång än har han under försäsongen märkt skillnad på SHL och allsvenskan.

– Jag tror inte att det går så mycket snabbare men varje spelare är lite skickligare. En tappuck straffar sig lite mer än i allsvenskan.

Vad har du för mål den här säsongen?

– Jag ska göra poäng och producera, spela mycket power play. Under försäsongen har jag också fått det förtroendet från tränarna så det känns bra. Under träningsmatcherna har det gått lite upp och ner. Det gäller att hitta rätt i positionerna, det blev lite fel i början men det blir bättre.

Vad är avgörande för att det ska gå bra för AIK den här säsongen?

– Det handlar om att vara på rätt plats och ge allt – det är hårt jobb. Vi vill ju vara hårda och jobbiga att möta.

Ska du som poänggörare jaga puck lika mycket eller spara dina krafter?

– Jag får försöka vara lite smart. Jag kanske inte måste åka och smälla på i varje situation men jag måste ändå jobba lika hårt som de andra.

Vad har laget för mål?

– Vi siktar på kvartsfinal och slutspel. Men är vi väl där siktar vi så klart på guld.

Han har redan visat lagkamraterna vilken vinnarskalle som döljer sig under hjälmen. Inte minst på sommarens träningsläger i Dömle, Värmland. Men då handlade det om tennis.

– Jag och (Oscar) Steen spelade ett par dubbelmatcher mot (Mattias) Janmark (Nylén) och (Jonas) Liwing och vann båda. Steen var ganska bra och jag vill alltid vinna, det är det bästa som finns.

I elitseriepremiären mot HV71 på Hovet på lördag ställs han bland annat mot forne Djurgårdsprofilen Marcus Nilson – samma namn men ett S fattigare. Han tror dock inte att det finns någon överhängande risk att publiken blandar ihop dem.

– Nej, han är ju lite större och rightare så det tror jag inte. Om någon blandar ihop oss är det väl förhoppningsvis i poängprotokollet, haha.

Fakta

Vill ha en ”fet värsting-Audi”

Namn: Marcus Nilsson.

Ålder: 22 år.

Bor: Hammarbyhöjden.

Familj: Sambon Hanna, 22.

Intresse: ”Jag gillar snygga bilar. Jag har en Volvo V70, det är ingen värsting direkt men den funkar. Får jag någon gång ett fett NHL-kontrakt skulle jag köpa en stor fet värsting-Audi, det hade varit fint.”

Aktuell: Spelar SHL-premiär med AIK mot HV71 på Hovet på lördag.