Poängtrasslet väntat för AIK:s succéförvärv

Mer istid och förtroende. Det är nyckeln till Malte Strömwalls succéstart på säsongen i AIK, enligt honom själv.
Mer istid och förtroende. Det är nyckeln till Malte Strömwalls succéstart på säsongen i AIK, enligt honom själv.
Utlånad och petad förra säsongen. Nu har Malte Strömwall fått sin revansch – men 21-åringen är inte överraskad över braksuccén i AIK.

– Jag vet att jag har offensiva talanger, säger han.

Kontinuitet brukar vara något eftersträvansvärt för alla idrottare. Malte Strömwalls fjolårssäsong hade det mesta utom just det. Innan tävlingsåret var över hade den Linköpingsfostrade Luleåsonen hunnit med att representera inte mindre än fyra lag. Först släpptes han från de blivande svenska mästarna Växjö till Luleå. Och väl där lånades han ut två gånger om, först till Asplöven och sedan till HV71.

– Jag har glömt förra året helt och hållet och tänker bara på nuet. Jag försöker att inte tänka på hur det gick då även om jag lärde mig en hel del, säger Malte Strömwall efter ett träningspass i Globen.

Nuvarande säsong är helt omvänd. Med förtroende från tränare Roger Melin har han öst in mål, är klar ledare av poängligan i hockeyallsvenskan och är kanske den största anledningen till AIK:s fina inledning på serien.

Strömwall är dock inte förvånad och säger att han hade räknat med att det skulle gå så här bra.

– Jo, det trodde jag. Jag har varit i allsvenskan tidigare och snittat nästan en poäng per match. Jag vet att jag har offensiva talanger och det har jag fått visa nu, säger han och tillägger:

– Jag kanske inte hade trott på 17 mål efter två månader, men jag har fått spela och visa vad jag går för. Puckarna har trillat in och det är skönt.

Känns det som en revansch med tanke på att det inte gick som planerat förra året?

– Ja, det är det. Det är klart.

Vad är det som gör att det har lossnat i år? Vad är skillnaden mot tidigare?

– Jag har fått spela kontinuerligt. Jag är en målskytt och när jag får chanserna så vet jag vad jag ska göra med pucken.

Det var i slutet av maj som Strömwall blev klar för Solnaklubben. Redan då visste han att årets säsong inte skulle sluta som den förra då AIK tvingades kvala för att hålla sig kvar i hockeyallsvenskan. En stabil organisation, starkare ekonomi och långsiktigt tänk har avspeglat sig på isen där laget har radat upp vinster och inte tappat en enda poäng hemma på Hovet.

– Om ett par år ska vi vara uppe i SHL igen. Det vore roligt att vara med på den resan men samtidigt vet man aldrig vad som händer.

Strömwall har bara kontrakt över nuvarande säsong men hoppas på en längre svartgul framtid.

– Jag trivs jättebra här och det är en bra förening, men man vet ju aldrig. AIK kanske inte vill ha kvar mig då heller.

Än så länge tyder dock inte mycket på att AIK vill släppa sin målsprutande forward. Själv är Malte Strömwall inte rädd för att få grus i poängmaskineriet.

– Jag kommer att fortsätta och är inte orolig över att det ska ta slut. Jag försöker bara spela mitt spel och hjälpa laget att bli bättre. Det är det enda jag tänker på.

Fakta

Snittar 1,39 poäng per match

Namn: Malte Strömwall.

Ålder: 21.

Bor: Johanneshov.

Från: Luleå.

Klubbar: Linköping (2008-2011), Tri City Americans, WHL (2011-2013), Växjö (2013-2015), Troja-Ljungby (lån, 2014), Luleå (2015), Asplöven (lån, 2015), HV71 (lån, 2015), AIK (2015-)

Poängfacit: 17 mål och åtta assist efter 18 matcher.

Nästa match: Leksand, borta, den 14 november.