Pokerstjärnan går all in – på racketlon

Racketlonspelaren Gus Hansen tränar squash tillsammans med Stefan Adamsson i Enskede rackethall.
Racketlonspelaren Gus Hansen tränar squash tillsammans med Stefan Adamsson i Enskede rackethall.
Gus Hansen är pokerproffs på allra högsta nivå, men hans nya giv är racketlon. Och satsar dansken så gör han det fullt ut – mot världstoppen. I helgen gjorde han VM-debut i Enskede rackethall.

Det smäller rejält i glaset runt squash­banan. Det är några dagar kvar till racketlon-VM, men Gus Hansen och kompisen Stefan Adamsson sparar inte på krutet.

Danske Gus Hansen gör sällan det. Han nådde världstoppen i backgammon som ung och spelade professionellt i fem år. Därefter etablerade han sig som en av världens bästa pokerspelare och är bland annat ensam om att ha vunnit World Poker Tour tre gånger.

Nu har 38-årige Gus Hansen gett sig in på att bli bäst på racketlon, ett slags mångkamp i racketsport. Där finns inga pengar att hämta – men Hansens satsning är total.

– Jag har väl en tävlingsgen i mig. Jag kör på, ger aldrig upp. Det spelar ingen roll om det är poker eller pingis. Vill man inte satsa, träna och analysera sig själv så blir man inte bättre.

Under uppväxten var Gus Hansen lovande i tennis, även om han som junior fick storstryk av jämnårige Thomas Enqvist. För några år sedan började han spela squash och kom i kontakt med landsmannen Jesper Ratzer, världsetta i racketlon.

– Jag hade spelat mycket tennis och squash, en del pingis, och lite badminton. Så jag tänkte att jag kan gå långt i VM. Men det var svårare än jag trodde.

Gus Hansen bestämde sig för ett år sedan för att satsa på VM i Stockholm. Inför mästerskapet, som avgjordes i helgen, hade han reviderat sin målsättning från guld till topp åtta.

– Men jag ska träna vidare, nästa år går VM i Zurich. Det är ändå bra för pokern att hålla i gång fysiskt.

I poker har Gus Hansen en aggressiv spelstil, besinningslös enligt vissa. Som racketlonspelare är han en helt annan.

– Då är jag snarare defensiv. Jag undviker risker, går mer på andras misstag.

Sedan flera år bor Gus Hansen i Monaco, när han inte är ute på pokerturneringar runt om i världen. De senaste månaderna har han dock valt bort både Monaco och Las Vegas. I stället bor han hos Sveriges bästa racketlonspelare, Stefan Adamsson, i Aspudden.

Adamsson är tjänstledig sedan 1 september och sedan dess har de två tränat tillsammans mellan två och fem timmar nästan dagligen.

När VM lottades hamnade de på varsin halva och kunde därför mötas först i final. Föga sannolikt, medgav Hansen ett par dagar före tävlingen.

– För mig är målet att vara kvar bland de åtta sista. Det är tufft nog. Men jag skulle gärna möta Stefan i final. Och han möter nog ännu hellre mig, haha!

Fakta

Sexig som Brad Pitt

Namn: Gustav ”Gus” Hansen.

Ålder: 38 år.

Bor: I Aspudden sedan början av september, annars i Monaco.

Yrke: Pokerproffs med smeknamnet ”The Great Dane”. Har spelat in över 9 miljoner dollar.

Kuriosa: Har legat på en lista över världens 50 sexigaste män, i sällskap med bland andra Brad Pitt.

Aktuell: Gjorde i helgen VM-debut i racketlon (man spelar till 21 i bordtennis, badminton, squash och tennis – högst totalpoäng vinner) i Enskede Rackethall. Slutade på plats 5. Tar nu sikte på VM i Zurich 2013. Kompisen Stefan Adamsson vann medan förhandsfavoriten från Danmark, Jesper Ratzer, slutade 3:a.