Polisen inför derbyt: ”Kamp om arenan”

Tele2 Arena har ökat rivaliteten mellan Hammarbys och Djurgårdens supportrar, enligt polisen.
Tele2 Arena har ökat rivaliteten mellan Hammarbys och Djurgårdens supportrar, enligt polisen.
Polisen väntar sig ett stökigt derby på Tele2 Arena mellan Djurgården och Hammarby på söndag. Att lagen sedan 2013 delar hemmaplan har ökat rivaliteten, enligt polisen.

På söndag avgörs vilket lag som går vidare till kvartsfinal i Svenska cupen. Djurgården och Hammarby möts på Tele2 Arena. Bara ett av lagen kan ta sig vidare. Men det kan sluta med en dubbel besvikelse. Syrianska som möter Ljungskile kan vinna gruppen och knipa kvartsfinalplatsen.

Oavsett resultat är polisen beredd på oroligheter.

– Vi hoppas att det blir en fotbollsfest. Men vi är rustade för att det kan bli bråk, säger Björn Persson, inspektör vid supporterpolisen.

Flera derbyn förra året var stökiga både på och utanför arenorna. När Hammarby och Djurgården möttes i slutet av augusti tvingades gravida och barn söka skydd i butiker när supportrar marscherade till matchen via Götgatan. Berusade fans skrek och avlossade smällare.

– Det finns en problematik med vissa supportrar som inte gillar varandra. Tidigare matcher har ju visat att de ofta söker konfrontation med varandra, säger Björn Persson.

Att Hammarby och Djurgården sedan 2013 delar Tele2 Arena som hemmaplan har trissat upp rivaliteten mellan lagen, enligt Björn Persson.

– Det är en kamp om arenan. Många Hammarbyare ogillar det eftersom man tycker att man var först på arenan och ser Tele2 som nya Söderstadion, säger Björn Persson.

Det är annorlunda med Stockholmsderbyn på AIK:s hemmaplan Friends Arena.

– Skillnaden är rivaliteten mellan och runt arenan. Den finns ju inte mellan AIK och Hammarby på samma sätt. Men det kan ju bli konfrontationer ändå, säger Björn Persson.

Hur ska människor som bor på Södermalm och kring Tele2 Arena agera i samband med derbyt?

– Känner man sig otrygg kanske man ska undvika att vara precis där. Är man gammal och lättskrämd kanske man inte ska gå ut. Men för gemene man är det nog inte någon större fara, säger Björn Persson.