Polisen rustar för derbymatch

Så här kan det se ut under en fotbollsmatch på Tele 2 Arena.
Så här kan det se ut under en fotbollsmatch på Tele 2 Arena.
Taket öppet på Tele 2 Arena. Under söndagens match kommer taket att vara på.
Taket öppet på Tele 2 Arena. Under söndagens match kommer taket att vara på.
Gamla och lättskrämda uppmanas att hålla sig undan Södermalm och området kring Tele 2 Arena på söndag.

Då avgörs vilket lag som går vidare till kvartsfinal i Svenska cupen när Djurgården möter Hammarby.

– Vi är rustade för att det kan bli bråk, säger Björn Persson på polisen.

På söndag 14.00 spelas den avslutande gruppspelsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och Hammarby. Tele2 Arenas entréer öppnade redan klockan 12.30 för att kunna släppa in de drygt 22 000 åskådarna som köpt biljetter till säsongens första Stockholmsderby.

Bara ett av lagen kan ta sig vidare. Men det hela kan också sluta med en dubbel besvikelse – Syrianska, som möter Ljungskile, kan vinna gruppen och knipa kvartsfinalplatsen.

Oavsett vilket väntar sig polisen ett stökigt derby. Att lagen delar hemmaplan sedan 2013 har ökat rivaliteten, menar Björn Persson, inspektör vid supporterpolisen

– Det är en kamp om arenan. Många Hammarbyare ogillar det eftersom man tycker att man var först på arenan och ser Tele2 som nya Söderstadion, säger han.

Att det inte rör sig om ett vanligt derby märks inte minst på tidpunkten för matchen. I normala fall brukar Stockholms storklubbar mötas i sena vardagsmatcher men den här gången är det avspark mitt på blanka dagen på en söndag.

För att minska spänningen ytterligare supportrar emellan uppmanas alla Djurgårdssupportrar som åker tunnelbana att kliva av vid Globen och Hammarbysupportrarna att gå av vid Skärmarbrink.

– Vi hoppas att det blir en fotbollsfest. Men vi är rustade för att det kan bli bråk, säger Björn Persson.

Flera derbyn förra året var stökiga både på och utanför arenorna. När Hammarby och Djurgården möttes i slutet av augusti 2015 tvingades gravida och barn att söka skydd i butiker när supportrar marscherade till matchen via Götgatan. Berusade fans skrek och avlossade smällare.

– De tog upp hela gatan och det var smällar, rök och skrik längs hela gatan. Det kändes helt overkligt, som att vara i en krigszon, sa Eva Selin, som var på väg hem då hon hamnade mitt i en spontan supportermarsch på Götgatan i somras.

Björn Persson säger att det finns en problematik med att vissa supportrar inte gillar varandra och att de till och med söker upp varandra.

– Tidigare matcher har ju visat att de ofta söker konfrontation med varandra, säger han.

Hur ska människor som bor på Södermalm och kring Tele2 Arena agera i samband med derbyt?

– Känner man sig otrygg kanske man ska undvika att vara precis där. Är man gammal och lättskrämd kanske man inte ska gå ut. Men för gemene man är det nog inte någon större fara, säger Björn Persson.

För att undvika stök och oroligheter i och runt Tele2 arena hoppas Viktor Adolfsson, ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna, att supportrarna kan fokusera på att lyfta det egna laget i stället för att ge sig på motståndarna.

– Vi försöker alltid fokusera på att man ska stötta Djurgården, tagga till och skapa ett bra tryck. Vi försöker lyfta fram det vi vill ha i stället för det vi inte vill ha, säger han.

Läs fler artiklar om derbymatchen:

Polisen väntar sig stök

Snackisen om taket

Missnöjet pyr med derbymatcherna