Polisen utmanas av nystartat basketlag

Ett par av de äldre lagen, som Oskar Kotsalainen coachade i Polisen, tränar nu med den nya klubben i Konradsbergshallen.
Ett par av de äldre lagen, som Oskar Kotsalainen coachade i Polisen, tränar nu med den nya klubben i Konradsbergshallen.
Över tio lag har lämnat Polisen och gått till nystartade Kungsholmen basket, som har fått en flygande start.

Men Polisen basket ger inte upp Kungsholmen, där klubben startades 1975.

Onsdag kväll i Konradsbergshallen. Nya klubben Kungsholmen basket har träning och det kryllar av basketspelare när tre olika åldersgrupper tränar samtidigt.

– Det är ett jäkla drag. Det finns vikväggar som vi kan ta ner för att dela av, men hittills har vi valt att inte göra det. Vi tycker att det är läckert med det här basketkaoset, säger Oskar Kotsalainen.

Han var tidigare utvecklings­ansvarig i Polisen basket på Kungsholmen, men sa upp sig i våras. Då började, enligt Oskar Kotsalainen, ”Kungsholmsfolket” i klubben fundera på att bryta sig loss från Polisen och starta en egen klubb.

De kände att det var för mycket fokus på Farsta, där Polisen har sitt kansli och en stor del av sin verksamhet, förklarar han.

– Många ville ha ett större lokalt engagemang här. Tiden var mogen att starta en egen klubb, säger Oskar Kotsalainen, själv Kungsholmsbo sedan sju år tillbaka.

23 ledare från Polisen basket på Kungsholmen valde att lämna Polisen för den nya klubben, och spelarna i deras lag följde med. Redan nu har klubben, som hade sina första träningar i slutet av augusti, nära 300 aktiva.

– Kurvan pekar brant uppåt. Om fem år tror jag att vi är större än fotbollen. Det bara väller in ungar, säger Oskar Kotsalainen.

Monica Söderberg, ordförande i Polisen basket, berättar att även de har full fart på nyrekryteringen. Polisen har tappat lag i de äldre årskullarna, men från 11-årsåldern och neråt har man både pojk- och flicklag i gång och föräldrar hör av sig ”varje dag” för att få in sina barn i de yngsta nystartade grupperna.

– Vi har funnits på Kungsholmen i snart 40 år och har inte för avsikt att försvinna. Nu ska vi fokusera på vår egen verksamhet och bygga upp nya lag igen.

Enligt Monica Söderberg hade Polisen basket redan påbörjat ett arbete för att stärka den lokala förankringen på Kungsholmen. Att en ny förening startades tycker hon var både onödigt och olyckligt.

– Risken finns att några hoppade av eller avstod från att börja spela basket när den nya klubben rekryterade spelare från oss och det var som mest kaos kring basketen på Kungsholmen. Och det vore synd, vi vill ju att alla ska spela basket.

Uppenbart är att det finns ett stort basketintresse på Kungsholmen. Frågan är om det är tillräckligt stort för två föreningar.

– Jag tror det. Det finns många barn så vi bör kunna samexistera. Har man en bra verksamhet så kommer barnen, säger Monica Söderberg.

Fakta

Nära 300 aktiva i föreningen

Kungsholmen basket bildades formellt den 22 maj 2013.

Många ledare och spelare flyttade över från Polisen basket till klubben och i dag har man nära 300 aktiva, från F98 och P98 ner till de yngsta i lek- och bollskolan Haj Fajv.

Klubbfärgen är grå och klubbmärket föreställer ett slags kombinerad kungakrona och basketnät.