Polo men med helt andra hästkrafter

Erik Bolinder i röd tröja försöker slå bollen förbi John Lönnqvist.
Erik Bolinder i röd tröja försöker slå bollen förbi John Lönnqvist.
Alexander van Riesen.
Alexander van Riesen.
VM i segwaypolo avgörs den här veckan i Stockholm.

– Jag går för seger. När man är 48 finns inte så många chanser kvar att vinna VM, säger Erik ­Bolinder.

Sex killar spelar spontanfotboll på konstgräset i Tessinparken. På den andra planhalvan väser sex män med mumindialekt omkring på segways och jagar en boll med klubbor.

Det är Finlands VM-lag i segwaypolo. De gör sin fjärde och kanske sista träning innan mästerskapet som inleds i morgon onsdag.

Det får Erik Bolinder att minnas sin egen debut i det svenska landslaget 2009.

– Jag hade köpt en segway på Blocket men fick problem med den och var tvungen att lämna in den. När jag hämtade den blev jag tipsad om att landslaget skulle möta Tyskland dagen efter och var kort om folk, jag ringde och dagen efter gjorde jag min första landskamp.

I år har Sverige tre lag med i turneringen, Tyskland sju medan Österrike, Libanon och Finland har ett vardera.

Erik Bolinder och hans lagkamrater i Stockholm Saints hyllar sporten som jämlik. Oavsett om man är ung eller gammal, tjock eller smal så rör man sig lika fort i segwaypolo: 20 kilometer i timmen.

Därför finns det inga särskilda lag för män och kvinnor. Även om männen är i majoritet så finns det flera framgångsrika kvinnliga spelare.

– I ett par av de tyska lagen finns kvinnliga spelare som är minst lika bra som vilka som helst av de manliga deltagarna, säger Alexander van Riesen, spelare i Stockholm Saints och tävlingsgeneral för VM.

– Vi är lite besvikna över att vi misslyckats att locka tjejer till sporten i Sverige. Men vi får väl skylla på Fredde i Solsidan, det är han som har gjort så att inga kvinnor vill närma sig en segway, haha. Men nu har vi gett oss fan på att locka till oss kvinnliga spelare i Sverige inom ett år. Det är nästa utmaning, efter VM, säger Erik Bolinder.

Fakta

Kör i max 20

Varje lag har fem spelare på den 61×39 meter stora planen.

Matcherna är 4×8 minuter.

Mål görs när någon förpassar bollen i det 2,4 meter breda och 1,7 meter höga målet.

Klubborna är vadderade och bollarna mjuka så att segwayen inte ska skadas.

Maxfarten är 20 kilometer i timmen.

Fakta

Döpt efter Apples grundare

VM i segway-polo kallas också Woz cup, turneringen är döpt efter Apples grundare Steve Wozniak som är en av ­pionjärerna inom sporten. Hans lag Silicon Valley Aftershocks vann VM 2007 och var i final 2008 och 2009. Laget deltar dock inte i Stockholm.

De inledande omgångarna spelas onsdag till fredag på Öster­malms IP. Den första matchen är planerad att starta klockan 12 på nationaldagen.

Åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final spelas på Zinkensdamms IP på lördag och söndag. Själva finalpasset börjar med semifinaler klockan 10 på sön­dagen, följt av finalen klockan 13.

Inträde är gratis. Mer information finns på turneringens hemsida: www.wozcup2012.com.