Pommelinn gör rena glädjevolter

Pommelinn Sundström gör en volt i Danicahallen. Tränaren Jimmy Ekstedt ser till att hon får en trygg landning.
Pommelinn Sundström gör en volt i Danicahallen. Tränaren Jimmy Ekstedt ser till att hon får en trygg landning.
Pommelin Sundström.
Pommelin Sundström.
GT Vikingarna representerar Sverige i junior-EM i truppgymnastik i vecko- slutet.

Pommelinn Sundström är redan en segrare. Hon har övervunnit smärta och rädsla, och kan äntligen tävla igen.

Det är genrep inför EM i Danica sporthall i Högsätra. Publiken får se GT Vikingarnas truppgymnaster briljera i fristående, matta och hopp. Tjejerna är väl samtrimmade inför veckoslutets junior-EM i danska Århus.

16-åriga Pommelinn Sundström får applåder när hon sätter sina svåra voltserier. Hon ser fram emot EM, men är ”jätte­nervös”.

– Jag har ju inte tävlat på ett halvår.

Runt vänsterfoten sitter ett bandage.

– Det gör fortfarande lite ont, men jag vågar satsa för fullt igen.

För Pommelinn Sundström är det en extra skön känsla att vara med i EM. Hon missade nämligen junior-NM i april efter att ha brutit foten på en träning. Landningen efter en volt gick snett. Resultatet blev två frakturer – en spricka och en benbit som lossnade.

Smärtan var lika stor som besvikelsen över att missa NM.

– Jag var ju inne i en av mina bästa perioder, och blev så ledsen att det kändes som att det kraschade i huvudet.

Det var allt annat än lätt att komma tillbaka till träningen och köra samma volt som orsakade skadan. Men Pommelinn bet ihop.

– Visst var jag rädd i början, men jag litar på tränarna.

Vikingarna fick klara sig utan Pommelinn i JEM-kvalet i maj. Det gick bra ändå, och laget vann tävlingen med knapp marginal. Därmed representerar Vikingarna Sverige i EM, och man flyger till Danmark i morgon klädda i blå­gula landslagsoveraller.

– Att tävla för Sverige känns jätte­speciellt för mig. Jag sydde på den svenska flaggan på jackan strax innan jag bröt foten, säger Pommelinn.

Förnamnet är hon förresten ensam om i Sverige.

– Åtminstone med den stavningen. Det är franska och betyder litet äpple. Jag kallas för Pomme i Vikingarna, och för Pom-Pom i skolan (Gångsätra gymnasium).

Hon är en av 14 tjejer i Vikingarnas trupp. Tolv får tävla och två blir reserver. Tränaren Theres Sunebäck säger att Pommelinn kan räkna med en plats.

– Hon har extrem känsla för truppgymnastik samtidigt som hon verkligen vill känna efter att hon klarar svårigheterna innan hon utför dem.

För GT Vikingarna är platsen i junior-EM det största som hänt i klubbens historia. Theres Sunebäck har själv tävlat i JEM, men då för en annan klubb.

– Det var i Paris 2002, och vi tog silver. Jag vet att ett EM är mycket större än tjejernas tidigare tävlingar. För mig gäller det att hjälpa till att hitta lugn, ta ner dem lite.

Vad har ni för målsättning?

– Vi ska till Danmark och ha ­superkul, det kan räcka långt.

Fakta

Vikingarnas trupp

Nicole Berner, Anna du Rietz Frestadius, Stella Falkenberg, Sofia Flyborg, Hedda Hanner, Marika Lampers, Bea Lindahl, Sofia Olsson, Gabriella Rosén, Vendela Silwen, Mathilda Stocke, Pommelinn Sundström, Clara Wessén och Isabelle Wikström.

Tränare: Theres Sunebäck , Jimmy Ekstedt , Mikaela Walstedt och Fia Grundmark .