Lag-SM i ponnydressyr avgörs i Täby

Täby Ryttarcenter
Hit, till Täby Ryttarcenter, kommer Sveriges elit i ponnydressyr för att tävla i lag-SM.
I höst står Täby Ryttarsällskap som arrangör för lag-SM i ponnydressyr. Sveriges elit inom ponnydressyr gör upp om SM-titeln, och kvalar även till en final i kür som senare avgörs under Stockholm Horse Show i Friends Arena.

Det är första gången någonsin som lag-SM avgörs i Täby, och första gången på länge som det inte avgörs i södra Sverige.

Tävlingen hålls på Täby Ryttarcenters nybyggda ridskoleanläggning. Sveriges längsta ridhus och en ny stor utebana gör det möjligt för Täby Ryttarsällskap att hålla i ett så stort arrangemang.

Sju år i Efraimsberg

Täby Ryttarcenter flyttade för sju år sedan från Hägerneholm till en ny anläggning som Täby kommun byggt i Efraimsberg, nära Täby kyrkby.

– Den moderna anläggningen är en stor satsning till förmån för framför allt barn och ungdomar. Ridskoleverksamheten har vuxit och har i dag cirka 800 ridtillfällen per vecka. I takt med ridskolans tillväxt har även klubben kunnat satsa och utveckla verksamheten, både bredd och elit, säger ridskolans vd Christina Bengtsson.

Täbys lag i elitserien

Ett exempel på utvecklingen av elitverksamheten är att Täby Ryttarsällskaps lag i ponnydressyr i juni kvalificerade sig till höstens elitserie i ponnyallsvenskan.

Laget ska dessutom vid tre tillfällen försöka kvala in till lag-SM, som alltså avgörs på hemmaplan.

Täby Ryttarsällskap

Täby Ryttarsällskaps lag som har chans att kvala till ponny-SM på hemmaplan senare i höst. Från vänster: Sofie Malmberg, Caroline Eriksson, Valdy Nordling-Fuchs och Nicole Crona. Den femte lagmedlemmen Emma Sarkia var inte med vid fototillfället.

Klubben har god rutin på att arrangera tävlingar med många erfarna funktionärer, men ett lag–SM blir något utöver det vanliga och ställer extra krav. Utöver allt annat som ska ordnas i själva arrangemanget kring tävlingarna måste man bland annat förbereda med uppstallning i inhyrda tillfälliga boxar i fyra dygn för drygt 40 hästar.

Tre domare ger poäng

Under lag-SM, som avgörs första helgen i november, bedömer tre domare ekipagen som rider bestämda dressyrprogram. De ger poäng bland annat för hästens lydnad och schvung, ryttarens sits och inverkan på hästen, och korrektheten i utförandet. Poängen räknas ihop och omvandlas till en procent som blir ekipagets resultat. Lagen består av två till fem ekipage och ur de två bästa resultaten räknas en lagsnittsprocent fram.

Sista tävlingsdagen, den 5 november, rids även en semifinal i kür – ett fritt program. Den individuella tävlingen är öppen för alla, men tio ekipage har under året kvalat in till en semifinal. De fyra bästa dessa tio går vidare till den stora finalen som hålls i Friends Arena under Stockholm Horse Show den 30 november till den 3 december.

Fakta

800 ridtillfällen per vecka

Ridskolan Täby Ryttarcenter har cirka 800 ridtillfällen per vecka, de flesta av dem som rider är barn och ungdomar.

Täby Ryttarsällskap är klubben, som är knuten till ridskolan och ridskolans anläggning.

Ridskolans elever medlemmar i klubben, liksom privata ryttare som rider på egen häst.

Lag-SM i ponnydressyr avgörs på Täby Ryttarcenter för första gången i höst, den 3–5 november.