Popsporten padel har kommit till Nacka

Christian Schager slår en backhand. I bakgrunden står Johan Hjelmgren beredd.
Christian Schager slår en backhand. I bakgrunden står Johan Hjelmgren beredd.
Ett padelrack är gjort av komposit där slagytan har flera hå
Ett padelrack är gjort av komposit där slagytan har flera hå
Johan Hjelmgren är en av grundarna till landets senaste padelanläggning.
Johan Hjelmgren är en av grundarna till landets senaste padelanläggning.
Zlatan Ibrahimovic är en av många sportkändisar som tycker det är kul att spela padel.
Zlatan Ibrahimovic är en av många sportkändisar som tycker det är kul att spela padel.
En stor industrilokal i Nacka har genomgått en rejäl ansiktslyftning. Den har förvandlats till Stockholmsdistriktets näst största hall för innesporten padel.

En kartongbit är fasttejpad på väggen. Någon har textat ordet ”Padel” och ritat en pil så besökaren ska gå i rätt riktning.

När den oansenliga plåtdörren öppnas kliver man in i en jättelik hall med högt i tak som inte liknar någonting annat. Hallen är fylld av sex stora burar med väggar av glas och metall. Vid en närmare titt visar det sig att varje bur egentligen är en bana med ett tennisnät uppspänt i mitten.

Den före detta industrilokalen i Boo har förvandlats till Stockholmsdistriktets senaste anläggning för popsporten padel. Hallen invigdes härom veckan och det spelas för fullt på banorna även om det återstår att fixa lite med finputsen.

– Vi har byggt en annorlunda padelanläggning, säger Johan Hjelmgren. Min fru är inredningsarkitekt och har designat hallen. Banornas underlag är syntetgräs med olika färg för varje bana, och vi satsar på en rolig inredning. Här finns både gym, ett stort kafé, butik och sociala ytor.

Johan Hjelmgren och kollegan Christian Schager, båda Värmdöbor, är grundare av Court 1 Padel Club.

– Intresset är stort. Vi har redan många bokningar och förfrågningar, säger Hjelmgren.

Växer snabbast i världen

Det finns ett uppdämt behov av fler padelbanor i Stockholmsdistriktet som nu har tre stora anläggningar. Den i Älvsjö är störst, Court 1 är näst störst, och så finns en hall i Frihamnen.

Padel, som enklast kan beskrivas som en mix av tennis och squash, är världens snabbast växande racketsport.

– Det går snabbt att lära sig spela padel, säger Christian Schager. Man har en mycket kortare startsträcka för att lära sig padel jämfört med tennis, och bollen är något mjukare än en tennisboll. Nybörjare upptäcker hur kul det är och sporten är social och lämplig för alla åldrar.

Padel ”uppfanns” i Mexiko på 1970-talet där en förmögen man byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt. Banan hade väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna och man använde ett perforerat rack.

Zlatan spelar padel

En vidareutvecklad form av padel spred sig snabbt till Sydamerika. I Argentina finns det cirka sju miljoner spelare. Padel är stort även i Europa, inte minst i Spanien där sporten med sina fem miljoner utövare är näst störst efter fotboll. I Sverige spelar cirka 20 000 padel.

Padel har blivit en popsport, inte minst på grund av att många kändisar spelar. I Sverige har exempelvis Zlatan Ibrahimovic, Måns Zelmerlöw, Max Martin och Tomas Brolin hittat till sporten.

– Och Foppa (ishockeyikonen Peter Forsberg) ska öppna en egen padelanläggning i Umeå, säger Johan Hjelmgren.

Läs mer: Jidhe vill bli mästare igen

Läs mer: Heta nya kändissporten

Läs mer: Polarna startar padelcenter

 

Fakta

Padel såg dagens ljus i Mexiko

Padel kan ses som en mix av tennis och squash som spelas på en plan (10×20 meter) med två halvor avskilda av ett nät. Man kan använda sig av väggarna i spelet.

Sporten såg dagens ljus i Centralamerika. I mitten av 1970-talet kom padel till Europa där sporten är på kraftig frammarsch.

Ett padelrack är gjort av komposit där slagytan har flera hål. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft. Bollen är en mjukare variant av tennisboll.

Poängräkning är som i tennis. Linjerna på planen används endast vid serve som måste slås underifrån.

Källa: Padelregler.se