ANNONS

Populär barngympa mister sin sporthall

Elnalie, två och ett halvt år, hoppar och har kul på Tungelsta IF:s barngymnastik. Ledarna Anna Stäke och Caroline Schenning kollar så att allt går bra.
Elnalie, två och ett halvt år, hoppar och har kul på Tungelsta IF:s barngymnastik. Ledarna Anna Stäke och Caroline Schenning kollar så att allt går bra.
Den lilla gymnastikhallen i Lidaskolan i Tungelsta ska stängas av ekonomiska skäl.

Från och med den 1 april har 35 barn i åldrarna 2–7 år ingenstans att vara.
ANNONS

På varje kvadratmeter i den lilla gymnastiksalen händer det grejor. De små barnen verkar ha hur kul som helst när de kryper genom ringar, hoppar över hinder och kastar påsar som ska hamna i lådor.

Det skrattas och tjoas, både på golvet och på bänkarna där barnens föräldrar sitter uppradade. Ronnie Jansson är här med sin dotter Elnalie som är två och ett halvt år.

– Vi har varit här många gånger och Elnalie tycker det är jätteroligt att vara här och träffa nya kompisar.

Tungelsta IF har sedan nyår haft barngympa i Lidaskolans idrottshall i Tungelsta på onsdagar. Först blir det ett pass där barnen är 2–4 år, och de avlöses av en grupp där deltagarna är 5–7 år.

Tungelstas nystartade barngympa har på kort tid blivit mycket uppskattad. Totalt är 35 barn med, och flera står i kö för att få börja.

I detta läge har Haninge kommun bestämt att hallen ska stängas den 1 april, av ekonomiska skäl. Vart barnen ska ta vägen vet man inte ännu.

– Vi föräldrar blev bestörta när beskedet kom, säger Katrin Westlund som är mamma till Mattias, tre och ett halvt år. Vi vet inget om vart vi ska ta vägen, och jag vet att hallbristen är stor i kommunen.

Även om barngympan skulle kunna få vara i en annan hall är risken stor att verksamheten läggs ned.

– Närheten är viktig för oss. Vi bor i närområdet och går hit tillsammans med barnen. Att behöva resa med så små barn för att träna fungerar inte. De är trötta ­efter gympan, och då vill de komma hem så fort som möjligt för att äta och gå och lägga sig, säger Katrin Westlund som menar att barngympan är viktig, inte bara för att barnen träffar kompisar och har kul tillsammans.

ANNONS

– Det är viktigt att barnen får röra på sig i tidig ålder. De lär sig koordination och motorik.

Två ledare från Tungelsta IF finns alltid på plats under barngymnastikpassen. Denna tidiga onsdagskväll är det Anna Stäke och Caroline Schenning. De jobbar ideellt och har sina egna barn med på gympan.

– Jag fick beskedet i dag om att hallen ska stänga och blev alldeles förskräckt, säger Anna Stäke. Här visar barnen rörelseglädje och lär sig samarbeta. Vi kan skapa ett livslångt intresse för idrott.

Orsakerna till att hallen ska stängas är ekonomiska. Fram tills nu har driftskostnaden delats mellan förskolan som ligger här och kommunen. Skolan står för 40 procent, och kommunen för resten.

Nu har förskolan dragit sig ur, och kommunen skulle då ensam få stå för driftkostnaden som är cirka 500 000 kronor årligen.

Beslutet att stänga hallen i Lida­skolan kan emellertid rivas upp.

– Vi ska ha ett möte där denna komplicerade fråga tas upp på nytt, säger Raymond Svensson (C), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Men när hallen inte längre samfinansieras har vi helt enkelt inte tillräckligt med pengar.

Så de små barnen slängs ut?

– Nej, vi ställer inga barn på bar backe. Vi ska anvisa dem till en annan hall, fast den kanske inte kommer att ligga lika nära som den i Lidaskolan.

ANNONS