ANNONS

Alviks ”socialminister”

Arbetet med ensamkommande flyktingbarn i Alvik Basket har gett Magnus Berg jobb på Migrationsverket. ”Jag vill inte framstå som ädel, jag gör det lika mycket för min egen skull, för att jag lär mig skitmycket”, säger han.
Arbetet med ensamkommande flyktingbarn i Alvik Basket har gett Magnus Berg jobb på Migrationsverket. ”Jag vill inte framstå som ädel, jag gör det lika mycket för min egen skull, för att jag lär mig skitmycket”, säger han.
Han brukar skämtsamt kallas för Alviks socialminister för sitt engagemang i ensamkommande flyktingbarn.

– Idrott är ju så jävla enkelt. Oavsett om man pratar tigrinja eller göteborgska så kan man ändå spela basket, säger Magnus Berg.
ANNONS

Alvik Basket startade redan i fjol verksamhet för ensamkommande flyktingar. Nu tar klubben nästa kliv och blir en del i svensk idrotts största projekt för ensamkommande flyktingbarn – Välkommen hit.

På en plaststol i solen intill Migrationsverket i Hallonbergen sitter mannen som lite skämtsamt brukar kallas Alviks egen socialminister, Magnus Berg.

– Han har dragit igång nästan all social verksamhet i klubben, säger Rikard Aspegren som är kommunikationsansvarig i Alvik Basket.

I dag har klubben väl fungerande rutiner för att fånga upp mobbning och sexuella övergrepp och arrangerar regelbundet Öppet hus där alvikare spelar spontanbasket med ensamkommande flyktingbarn.

– Jag har inget facit men man ska göra det jätteenkelt, säger Magnus Berg.

Han och en coachkollega åkte ut till flyktinganläggningar, berättade om hur härligt det är med basket och ryckte med sig så många ungdomar som möjligt.

Det är lätt att stupa på fördomar om ensamkommande flyktingbarn som trasiga viljelösa människor och bli lite för försiktig.

– Men de är som vilka ungdomar som helst, men som varit med om något besvärligt, säger Magnus Berg.

Fördelen med idrott är att det är så enkelt, menar han

ANNONS

– Oavsett om du pratar tigrinja eller pratar göteborgska så kan man ändå spela basket.

Sporten kom till Sverige med baltiska flyktingar under andra världskriget. Och befästes på 70-talet och 90-talet med invandrare från Grekland och Balkan. I dag har ingen annan svensk idrott högre andel flickor och pojkar med utlandsfödda föräldrar.

Integration ligger programmerat i sportens dna, enligt Camilla Altéus som är projektledare för Välkommen hit.

Sen är det en annan bra sak med basket. Även den som aldrig har spelat, tycker redan efter ett par tre gånger att den kan.

– Bollen är stor, du får använda två händer och det är ingen målvakt. Det är lätt att komma igång. Sen blir det förstås svårare. Så klart, säger Magnus Berg.

Hans sociala engagemang sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Till Bangladesh där han startat en skola.

– Det finns väl lite hjärta med i bilden, men framförallt är det enormt lärorikt, säger han.

Något händer i luften när välkammade Brommaungdomar lirar basket med flyktingkids.

– Ungar har ett sådant direkt sätt att bara fråga och peka: ”Varför pratar inte han svenska? Vad då krig?” Det som sker är lika bra för de som finns i klubben som för flyktingarna. Att få vara nära det där är faktiskt jävligt häftigt, säger Magnus Berg.

Efter 20 år som guru i reklambranschen tog han för en månad sen klivet över till Migrations- verket, där han jobbar med att fixa praktikplatser till flyktingar.

– Det är intressant att vara mitt i brasan. På en månad har jag lärt mig mer om migration och integration än jag gjort på 15 år. Fast jag har inget facit.

Fakta

Jobbar på Migrationsverket

Namn: Magnus Leopold Berg.

Ålder: 52.

Bor: Ålsten.

Familj: Fru, tre egna barn och ett bonusbarn.

Sysselsättning: Team Praktikpå Migrationsverket.

Aktuell: Har tack vare sitt framgångsrika jobb med ensamkommande flyktingbarn i Alvik Basket börjat jobba på Migrationsverket

Gör i Alvik: Före detta ordförande som i dag coachar pojkar -08, jobbar med sponsring och har ett finger med i arbetet med ensamkommande flyktingbarn.

Fakta

Postkodlotteriet bakom projektet

Välkommen hit är svensk idrotts största projekt för ensamkommande flyktingbarn.

Alvik Basket är en av totalt 20 svenska basketföreningar som tillsammans får 3 miljoner kronor av Svenska PostkodLotteriet för att bjuda in ensamkommande flyktingbarn till sin verksamhet.

Välkommen hit pågår fram till sommaren 2016.

Genom projektet vill svensk basket samla olika erfarenheter kring hur man på bästa sätt välkomnar nyanlända till sin verksamhet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.