Min lokala hjälte

Premiär för extrem tävling i Norrviken

Under våren har arrangörerna bakom Now Challenge kört träningskväller med simning i öppet vatten i Norrviken.
Under våren har arrangörerna bakom Now Challenge kört träningskväller med simning i öppet vatten i Norrviken.
På söndag är det premiär för Stockholms längsta open water-simtävling, 14 kilometer långa Now Challenge i Norrviken. Trots den extrema distansen är antalet anmälda klart fler än arrangörerna vågat hoppas på.

– Ja, när vi presenterade idén för Turebergs simklubb sa de först nej, det är ingen idé, så många knäppskallar finns inte, men det gjorde det tydligen, säger Christian Lindström.

Han är en före detta elitsimmare, född och uppvuxen i Sollentuna, som började prata med kompisen Jonas Rylander, i många år engagerad i Tureberg, om att man borde simma runt Norrviken.

– Jag har paddlat runt sjön, och åkt skridskor runt den. Varför inte simma också? tänkte jag och Jonas. Så kom vi på att vi kunde göra en tävling av det.

I höstas tog de kontakt med Turebergs simklubb. Efter en första tvekan beslutade klubben i början av året att vara med och arrangera tävlingen.

Utöver den längsta distansen, Now Challenge (där Now står för Norrviken Open Water) på 14 kilometer, finns även några kortare.

Now Swim 4.0 är 4 kilometer och vänder sig till dem som vill testa på att simma en aning längre än simningen på triathlondistansen Ironman.

Now Swim 2.0 är halva den distansen, för den som vill testa ett open water-lopp för första gången.

– Ja, för dem som vill prova på. Det kan vara ett stort steg för många att känna sig trygga med att simma i öppet vatten, säger Christian Lindström.

Dessutom finns Now Try för barn som vill prova att tävla ute eller visa att de klarar dubbla simborgarmärket.

Christian och Jonas hade hoppats på att få 50 anmälda totalt. Nu är det 50 bara i det längsta loppet, och totalt drygt 150 anmälda.

– Vi är jättenöjda. Vi har promotat tävlingen sedan mars och bara i social medier. och redan nu har vi hälften så många deltagare som Riddarfjärdssimmet och de har hållit på i 40 år, säger Christian Lindström.

Start och mål är vid kanotklubben i sjöns södra del och banan följer samma sträckning som kanotloppen Norrviken Runt och skridskotävlingen Sollentunaloppet.

– En idé vi har är att skapa en Sollentunaklassiker, en lokal klassiker för dem som kör alla tre loppen inom ett år, säger Christian Lindström.

Ska du själv delta i premiärtävlingen på söndag?

– Ja, det vill jag inte missa, även om jag är arrangör. Jag har gjort mitt jobb innan i stället.

Fakta

Jäst gödde vattnet förr

Norrviken är en långsträckt sprickdalssjö i Sollentuna och Upplands-Väsby. Den är 12,5 meter djup och har en yta på 2,49 kvadratkilometer.

Vattenkvaliteten var under stora delar av 1900-talet dålig då utsläpp från en jästfabrik ledde till övergödning. Det blev bättre på 1960-talet då fabriken anslöts till Käppala reningsverk.

Tävlingen Norrviken Open Water har premiär på söndag, den 28 augusti, med Turebergs simklubb som arrangör. Den längsta distansen, Now Challenge, är med sina 14 kilometer Stockholms längsta open water-tävling. Den startar klockan 09. På hemsidan nowchallenge.se kan du hitta mer information.