Premiär i ettan för succélaget Kungsängens SK

Kungsängens SK handboll
Efter två raka seriesegrar spelar KSK:s herrar för första gången någonsin i division 1.
Via två raka seriesegrar har Kungsängens SK:s handbollsherrar tagit sig från division 3 till division 1 på två år. Men nu blir det tuffare, tror succétränaren Pierre Gjuraj Grubbström. Nästa lördag är det premiär mot HK Tyrold hemma i Ekhammarhallen.

– De är ett farmarlag till Tyresö Handboll i Allsvenskan och har alltid flera väldigt framstående juniorer. Det är ett bra division 1-lag, men jag hoppas att vi ska kunna besegra dem, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Inte minst hoppas han att det starka publikstödet laget hade redan i division 2 ska fortsätta och hjälpa KSK till en bra start i division 1.

– Ja, vi har ett fantastiskt publikstöd. Det är inte många andra lag ens i division 1 som får spela inför en sådan publik. Dessutom är Ekhammarhallen liten så det blir ett väldigt tryck. Det blir som en riktig kittel.

”Alla lag tränar ordentligt”

Att KSK:s två år långa segertåg ska fortsätta rull är inget Pierre Gjuraj Grubbström riktigt vågar hoppas på.

– Skillnaden mellan division 1 och 2 är väldigt stor. I ettan tränar alla lag ordentligt, så var inte fallet i division 2. Nu måste vi ha en fys som tillåter spel i högt tempo i 60 minuter.

Fysträningen har laget utvecklat, både i kvantitet och kvalitet, men ändå är det just fysen som oroar Pierre Gjuraj Grubbström en aning inför premiären.

– Vi har haft en hel del sjukdomar i laget under försäsongen. Av sju träningsmatcher har vi haft fullt lag i en enda. Även om vi har höjt oss genomgående gentemot förra säsongen så hade jag önskat att vi hade legat ännu längre fram med framför allt fysiken.

Nyckelspelarna är kvar

Nyckelspelarna från förra säsongen har fölängt sina kontrakt och två nyförvärv har tillkommit, hittills.

Först kom rutinerade målvakten Hannes Hed som förra säsongen spelade för AIK där han imponerade med hela 40 i räddningsprocent.

Och därefter anslöt 9-metersspelaren Gustav Odeheim, närmast från Enköpings HF, som är en pålitlig tvåvägsspelare med allsvensk rutin.

Topp 8 är målet

Målet inför säsongen är att hänga kvar utan att behöva kvala, vilket betyder en plats bland de åtta bästa av tolv lag i division 1 norra.

– Det blir betydligt tuffare nu så det lär inte bli någon toppstrid i år. För oss gäller det att hitta nivån den här säsongen, men jag tror att vi kommer att klara en plats bland de åtta bästa och kanske skrälla lite då och då mot de tippade topplagen, säger Pierre Gjuraj Grubbström.

Damerna först

Premiären mot HK Tyrold, som är Kungsängens SK:s första någonsin på division 1-nivå, spelas i Ekhammarhallen klockan 15 den 30 september.

Före herrmatchen spelar även KSK:s damer sin seriepremiär mot Falu HK, klockan 13, i division 2 östsvenska norra.