Prestigefylld final för Enskedes Haris

Tränaren Håkan Andersson tror på en bra cupfinal, och Haris Laitinen tänker inte ta stryk mot goda vänner.
Tränaren Håkan Andersson tror på en bra cupfinal, och Haris Laitinen tänker inte ta stryk mot goda vänner.
Två topplag i respektive division gör upp i årets Stockholm cup-final.

Fotbollsmötet mellan Enskede IK och Nacka FF är också ett prestigemöte:

Haris Laitinen–Polarna.

Cafe Stories på Götgatan är stället där Haris Laitinen skaffade sig vänner för livet mellan träningarna och på fritiden. Nu ska vänskapsbanden som knöts på fiket testas i finalen av Stockholm cup.

Haris Laitinen döper matchen till ”kampen om Skrapan”.

– Haris är ny hos oss i Enskede, säger lagets tränare Håkan Andersson. När han förstod att vi skulle möta Nacka FF i finalen blev han gladast av alla.

Laitinen kickades i våras från Athletic United i norrettan. Även Rickard Jansson och ett par andra forna Hammarbylirare fick lämna i samma veva. Jansson hamnade i Nacka, Laitinen i Enskede.

I Nacka spelar sedan tidigare Malick Jobe, Ashkan Soltani och Patrik Gerrbrand, killar Haris Laitinen ser som goda vänner.

Vänskapen har dock ingen plats när Stockholm cup-finalen avgörs på Kristinebergs IP i morgon.

– Det är alltid extra prestige när man möter goda vänner, säger Haris Laitinen.

”Totte” Gerrbrant kan acceptera att Laitinen går i land med en tunnel i rätt del av planen, men inte om den får betydelse.

– Vi ska se till att han inte gör en enda.

Att finalen delvis blir en match mellan före detta Hammarby- och HTFF-spelare skriver Håkan Andersson under på. Han är inte hundra men anar att det ger likheter i sättet att spela.

– Framför allt blir det en match mellan två topplag, vi i tvåan och Nacka i trean. Vi kan nog säga att Nacka är ett färdigt division 2-lag. De är ju överlägsna i sin serie.

Enskede ligger tvåa i division 2, blev fyra i fjol och spelar sin andra raka final i Stockholm cup. Trots cupresultaten är tränaren ingen vän av upplägget med bonusstraffarna som lagen från lägre division får.

– Det leder till en matchbild man inte vill ha.

Möter division 2-laget Enskede exempelvis ett division 5-lag så börjar matchen med tre straffar för motståndarna.

– Gör de tre straffmål backar de hem en hel match. Nu har vi klarat dessa situationer bra, men det blir ingen utvecklande fotboll. Nacka kommer inte att backa, därför blir det en bra final.

Enskede IK föll i fjol mot Aspudden-Tellus i finalen, det ska Nacka få sota för i morgon är det tänkt. Och straffen som Nacka börjar med tror Andersson saknar betydelse. Han tror dessutom att målvakten Christian Jörnsved tar den.

– Han väntar och läser av straffskytten.

Segrande lag får 40 000 kronor, förlorarna hälften. Dessutom får Stockholm cup-segraren en friplats i svenska cupen 2015. Dit lär dock båda lagen ta sig ändå.

– Äran att vinna ska inte föraktas, inte pengarna heller, säger Håkan Andersson och fortsätter: Finalen är även jätteviktig för vårt fortsatta seriespel. Vi spelar fyra dagar senare seriematch mot Värmbol och de är ett av få lag i serien som har naturgräs. Att cupfinalen avgörs på Kristineberg ska vi ta vara på, för huvudmålsättningen i höst är att ta oss ifatt Motala och vinna vår division 2-serie.

Fakta

Vägen till final

Enskedes väg till final: Tumba (div 4) 3–2, Bele Barkarby (div 3) 2–1, Värmdö (div 2) 3–2.

Nackas väg till final: Haninge/Brandbergen (div 3) 2–1, Andrea Doria ( div 4) 2–1, Wollmars (div 5) 5–2.

Regerande mästare: IFK Aspudden-Tellus.