ANNONS

Efter OS-guldet: Nu prisas Ashwathi av Täby kommun

PUFFBILD ->WEBB, DRAGARE ->PAPPER
Ashwathi Pillai servar under en träning i Täby racketcenter.
Framtidshoppet Ashwathi Pillai tog OS-guld i badminton – nu prisas hon av Täby kommun för sina insatser.
– För mig som är damsingelspelare finns det ingenstans i Sverige som är bättre än i Täby, säger 18-åringen.
ANNONS

Inne i Täby racketcenter hörs ljudet av skrikande gymnastikskor och klara smällar när badmintonracket träffar fjäderklädda bollar. Det är den nyblivna OS-guldmedaljören Ashwathi Pillai och hennes lagkompisar i Täby badminton som tränar.

– Jag hade inga förväntningar på OS utan jag tyckte mest att det var kul att vara med. Men nu har jag en OS-guldmedalj hemma vilket är fantastiskt, säger badmintonstjärnan till Mitt i Sporten.

Ashwathi Pillai är 18 år och blir efter årskiftet senior i sporten. Hennes sista juniorår har minst sagt varit hektiskt. På ett positivt sätt.

– Mitt spel har blivit så mycket bättre på grund av den erfarenhet jag ha fått och det känns ännu bättre nu när det gått så bra.

Med ”så bra” syftar hon bland annat på den ädlaste medalj hon tog på ungdoms-OS i Argentina i oktober men också på hennes spel under JVM i Kanada. Där åkte hon dessvärre ut i den tredje rundan mot en av finalisterna efter att ha haft tre matchbollar i egna händer.

18-årige, Badmintonspelaren Ashwathi Pillai i Täby Racketscenter. Foto: Daniel Diaz

Vill bli bäst i världen

Ashwathi är precis hemkommen från JVM och tränar mot sitt långsiktiga mål. Att bli bäst i världen på seniornivå. Redan på torsdag åker hon till Slovenien för en seniortävling och efter det väntar ett EM-kval i Tyskland i början av december.

ANNONS

Det skiljer sig inte så jättemycket egentligen. Det är fortfarande badminton jag spelar.

Ashwathi Pillai

– Det skiljer sig inte så jättemycket egentligen. Det är fortfarande badminton jag spelar. Jag ska spela mitt spel och jobba på den mentala styrkan. Jag vill utveckla mitt spel och tänker inte så mycket på resultat, säger hon.

Ashwathi tränar badminton två till tre gånger om dagen. Utöver det lägger hon mycket tid på rörlighet och styrketräning. En vanlig vecka blir det ungefär 24 timmars träning. När hon inte spelar badminton pluggar hon fjärde året på Naturvetenskap och samhälle på Åva Gymnasium.

– Det senaste halvåret har det inte blivit så mycket plugg för mig. Tävlingarna har varit två till tre veckor långa. Om det finns något negativt med idrotten är att man inte kan leva på den i Sverige. Det är inte som i andra länder, Inden eller USA till exempel.

ETTA/ELLER DRAGARE -> PAPPER

Ashwathi Pillai har gjort slut på många bollar under hennes badmintonkarriär. Foto: Daniel Diaz

Inte bara dans på rosor

För ett år sedan låste sig spelet för Ashwathi och hon precis som många andra idrottare ifrågsatte varför hon håll på med badminton.

– Jag åkte på många tävlingar och förlorade i första, andra eller tredjerundan hela tiden. Jag fastnade där och hatade känslan innan match. Jag blev nervös och så. För mig, jag ville det här så mycket och det var det som gjorde att jag fortsatte.

Ashwathi kom ur sin negativa trend på tävlingarna med hjälp av mental träning och stöd från klubben.

– Jag känner att det går bra och framåt och det är viktigt. Nu mår jag bra runt tävlingarna och vi är som en familj. På OS kände jag ingen innan jag kom dit men vi hade så kul hela tiden. Det var svårt att säga hej då efter tävlingarna, säger hon och ler.

Full fart på träningen i Täby Racketscenter.

Uppmärksammad av Täby kommun

Under måndagseftermiddagen prisades Ashwathi Pillai av Täby kommun bland annat för hennes insatser under ungdoms-OS. Ashwathi fick en utmärkelse från kommunstyrelsens ordförare Erik Andersson i Täby kommunhus.

– Jag tycker att det är jätteskönt och kul att kommunen ser mig och vill uppskatta det jag gör. Det är stort för mig. Badminton får inte så mycket uppmärksamhet.

Det är inte bara stödet från kommunen som Ashwathi uppskattar. Framförallt uppskattar hon miljön i Täby Badminton som har anställt professionella tränare från Indonesien.

– För mig personligen blir det inte bättre än vad det är i Täby. Här finns de bästa förutsättningarna i Sverige.

Ashwathi Pillai, Täby, Badminton

Ashwathi Pillai tillsammans med Täbys kommunstyrelse. Foto: Vinod Pillai

 

Fakta

Aswathi Pillai

Namn: Ashwathi Pillai

Ålder: 18

Bor: Gribbylund, Täby

Sysselsättning: Spelar badminton och pluggar fjärde året på Åva Gymnasium

Fritid? ”Jag älskar musik, Bollywood-filmer, mat och den indiska kulturen.”

ALT.2 DRAGARE ->PAPPER