(rubrik saknas)

På måndag lämnar Skogås Badmintonklubb sin gamla fuktskadade rackethall och flyttar in i den nya multihallen i Skogås där klubben kommer att hyra in sig. "Det känns fantastiskt", säger klubbchefen Benny Eklund.
På måndag lämnar Skogås Badmintonklubb sin gamla fuktskadade rackethall och flyttar in i den nya multihallen i Skogås där klubben kommer att hyra in sig. "Det känns fantastiskt", säger klubbchefen Benny Eklund.
17 badmintonbanor och södra Stockholms enda inomhusbana för den beroendeframkallande trendsporten padeltennis.

På måndag slår den nya multihallen i Skogås upp dörrarna.

För sex år sedan skickade Skogås Badmintons klubbchef Benny Eklund in ett medborgarförslag till Huddinge kommun med ritningar över en ny rackethall i Skogås. Nu står multihallen klar.

På måndag lämnar Skogås Badminton den gamla fuktskadade rackethallen intill och flyttar in i sitt nya hemvist.

– Det känns fantastiskt. Fast det är så mycket att jobba med att jag inte hunnit sätta mig ner och njuta. Men det är mycket som inte är klart. När kommer stolarna? När kommer racketväggen till shopen som vi ska ha där i hörnet i entrén och som vi köpt från Kungliga Tennishallen. Och så ska kassasystemet upp, internet och telefoner ska installeras och allt ska funka, säger den blivande hallchefen Benny Eklund.

När vi kliver in i A-hallen där 5 av de totalt 17 badmintonbanorna finns tänds lyset automatiskt. I de inbyggda träbänkarna längs med väggarna mynnar ventilationsrören ut. I stället för – som brukligt är – uppe i taket där minsta vindpust skulle störa spelet.

– Att bygga en rackethall är svårt. Badminton kräver speciella färger, säger Benny Eklund och konstaterar att de vita fjäderbollarna syns utmärkt mot de mörkt gråmålade väggarna.

Lite värre är det med den underliggande ljusa furupanelen.

–Det är jättesnyggt med träpanelen, men den är lite för ljus. Bollarna försvinner. Badminton är ändå världens snabbaste racketsport. Som snabbast rör sig bollen i en hastighet av 430 kilometer i timmen. Tappar du den med ögat en tusendels sekund, då är du borta, säger Benny Eklund.

Just nu diskuteras ifall det går att måla panelerna i en annan kontrastfärg som är bättre lämpad för badminton.

Vi är framme vid det som sannolikt kommer att bli multihallens stora dragplåster – padeltennisbanan. Än så länge den enda i sitt slag i södra Stockholm. Den var från början inte med i ritningarna, men Benny Eklund stod på sig.

–Padel kommer att bli jättestort i Sverige. Det är beroendeframkallande och mycket enklare att lära sig än tennis. Det har öppnats flera banor i södra Sverige. De är alltid fulla, säger han.

Multihallen rymmer mer än racketsporter. C-hallen har anpassats för bollsporter som innebandy, handboll och innefotboll. Där ska kompisgäng kunna hyra in sig.

– Vi hade gärna sett att den hade varit fullstor, 40×20 meter. Men det fanns varken plats eller ekonomi. Vi har ändå fått väldigt mycket. Tack till kommunen, säger Benny Eklund.

En trappa upp finns en danssal, där man kommer att kunna boka in sig på aktiviterter som zumba och yoga, ett gym, samt ett par pingisbord.

– Folk trodde att den gamla hallen bara var för Skogås Badminton. Det här kommer att bli en hall för allmänheten, säger Benny Eklund.

Fakta

Prislappen 85 miljoner kronor

Den nya rackethallen i Skogås har kostat 85 miljoner att bygga.

Den rymmer 17 badmintonbanor, en padeltennisbana, en squashbana, ett gym, en danssal, en multihall för bollsporter, ett pingisrum, ett café, samt en butik.

Huddinge kommun äger hallen och hyr ut tider, bland annat till Skogås Badmintonklubb.

Hallen öppnas för allmänheten den 2 november, invigningen är planerad till den 28 november, v

Fakta

Lidman är med i SOK:s talangtrupp

Skogås Badmintonklubb bildades 1968 och spelade i Skogåshallen fram 1984 då nuvarande Skogås Rackethall stod klar.

Klubben har omkring 300 medlemmar. De yngsta är fyra år och de äldsta är pensionärer.

Klubben har de senaste tio åren fostrat fem-tio spelare till ungdomslandslagen.

Mest framgångsrik idag är 18-årige MorganLidman som är uttagen i SOK:s talangtrupp inför OS 2020.

KLubbens a-laget spelar i Svenska Badmintonligan.