Dags för prisutdelning i anrika Tiokampen

Tiokampen
2011 var Mats Sundin prisutdelare i Tiokampen. Vilken idrottsstjärna som kommer till årets ceremoni i Messingen är än så länge hemligt.
Nyligen avgjordes den sista grenen, simning, i Upplands Väsbys anrika ungdomstävling Tiokampen. Nästa lördag, den 19 november, är det dags för prisutdelning i multihallen Messingen.

– Vem som är prisutdelare är hemligt. Det avslöjas en bit in i prisceremonin, säger Ingmarie Gustafsson, ordförande i föreningen Tiokampen.

Tidigare har en mängd kända idrottsprofiler dykt upp som prisutdelare, bland andra Mats Sundin (ishockey) och Henrik Lorendahl (innebandy). De två senaste åren har det varit stjärnor som varit aktuella i SVT:s Mästarnas Mästare – längdhopparen Mattias Sunneborn 2014 och ishockeyspelaren Danijela Rundqvist 2015.

– Men så behöver det inte bli i år. Vi kanske byter spår helt, säger Ingmarie Gustafsson hemlighetsfullt.

Tiokampen startades 1961 av brandkapten Harry Lager som samlade ett antal ungdomar i Upplands Väsby för tävlingar. Sedan har det fortsatt och årets Tiokampen är den 56:e i ordningen. Omkring 400 ungdomar har ställt upp i de olika grenarna, med toppnoteringen 538 deltagare i den inledande bollsporten.

– Hur många som är med styrs lite av hur stora barnkullarna är. Rekordmånga var med i början av 1980-talet. Sedan hade vi en liten nedgång, men de senaste åren har det blivit fler igen, säger Ingmarie Gustafsson.

Tävlingarna har tidigare haft tre åldersklasser: 10–11 år, 12–13 år och 14–16 år. Men i år har man utökat till att även 9-åringar (födda 2007) var välkomna i en egen klass.

– Vi tänkte att herregud ungar börjar ju idrotta så tidigt nu för tiden, säger Ingmarie Gustafsson.

Grenarna i tiokampen är bollsport, skridsko, frågesport, orientering, terränglöpning, kulstötning, längdhopp, löpning, cykel och simning.

Klockan 10.30 den 19 november inleds tillställningen i Messingen med musikunderhållning i form av blåsorkester. Själva prisutdelningen startar klockan 11.