Proffsen Anthony Yigit och Mikaela Laurén nobbar OS

Anthony Yigit.
Anthony Yigit från Jordbro är obesegrad som proffsboxare. Han har dock inga tankar på OS.
Mikaela Laurén nobbar OS.  Foto: CHRIS ANDERSON
Mikaela Laurén nobbar OS. Foto: CHRIS ANDERSON
I förra veckan kom beskedet att även proffs får tävla i OS i Rio i sommar.

Anthony Yigit från Jordbro är obesegrad som proffs, men nobbar OS.

Internationella boxningsförbundet har beslutat att även proffs ska få vara med i OS, faktiskt redan till spelen i Rio de Janeiro i augusti i år.

Beslutet har väckt olika reaktioner. De som är emot proffs i OS menar att skaderisken för unga amatörer ökar om de får möta garvade proffs. Andra menar att det blir rättvist eftersom amatörregler kommer att gälla.

Anthony Yigit från Jordbro har gått 17 proffsmatcher med facit 16 vinster och en oavgjord.

– OS är inget för mig. Men om man har en dålig manager kan en bra OS-insats göra att man syns mer, och då blir det mer pengar i kommande proffsmatcher.

Världsmästaren Mikaela Laurén, som ofta tränar i Haninge BK:s lokal i Brandbergen, tackar också nej.

– Jag tycker det är en jättekul möjlighet att vara med i OS. Men för mig är det inte aktuellt, OS ligger för nära inpå. För att komma med måste jag kvala in, och det finns inte tid för det. Dessutom finns inte min viktklass i OS, jag måste gå ner nio kilo eller upp sex kilo för att hitta en viktklass.

Haninge BK-tränaren Vido Ratkovic tror inte att proffsen skulle göra slarvsylta av amatörerna.

– De amatörer som kvalar in till OS är de allra bästa. Matcherna avgörs över tre ronder och det gynnar amatörerna som är vana med ett högt tempo redan från början. Något som också gynnar amatörerna är att deras handskar är tjockare, proffsen är vana att boxas med tunnare handskar.