Purre är stolt ägare till 80 flipperspel

Samlaren Purre Persson laddar för SM i flipper genom att värma upp på ”Theater of Magic”.
Samlaren Purre Persson laddar för SM i flipper genom att värma upp på ”Theater of Magic”.
Flipperspelen har i mångt och mycket försvunnit från krogar och spelhallar.

Men inte i Purre Persson värld. Han har 80 stycken.

– Go ahead, make my day, väser Clint Eastwoods karaktär Dirty Harry.

Samtidigt avfyras ett skott i Terminator 2.

Ljuden kommer ifrån två av 49 flipperspel som är undangömda i en källarlokal på Kungsholmen.

– Nu blir det multiball här, säger Purre Persson, bakom spakarna på ”Theatre of Magic”.

Han är på väg att flippra till sig sin tredje högsta poäng någonsin på det här spelet.

Strax tidigare har han lastat in några lådor folköl och läsk i lokalen. Det är dags för en privat spelkväll med flera SM-deltagare. Bland andra Jorian Engelbrektsson som vunnit både EM och VM.

De flesta flipperspelen lever, precis som de här, numera en undanskymd tillvaro. Flera tillverkare har lagt ner produktionen och krogarna är inte speciellt intresserade av hundrakiloskolosserna som tar mycket plats utan att ge något klirr i kassan.

– Det är mest unga gubbar som spelar numera. Men de tar stor plats och många krogar har hellre fler matplatser, större bar eller pokermaskiner som drar in mer pengar. Flipperspel lägger du i tio kronor och är du duktig kan du spela i 45 minuter. Det ger inga pengar. De kräver dessutom mycket underhåll.

Purre Persson började spela flipper som 3-åring. När han studerade på KTH i början av 1990-talet träffade han en likasinnad kompis. De bildade ett bolag och köpte flipperspelen på kårhuset.

Nu har de har drygt 80 spel, flera hyr de ut som förströelse till olika företag, tio stycken har Purre Persson hemma i sin ”mancave” i sutterängvillan i Törnskogen.

– Det var ett krav när vi flyttade in att det skulle gå att ha tunga saker på bottenvåningen. Jag har fem spel framme och resten i verkstaden.

Att spela intresserar honom inte lika mycket som att renovera. Han berättar hur han skickar spelplaner till Tyskland för lackering och att han mekar med två, tre timmar om dagen.

– När man sitter hela dagarna och håller på med differential­ekvationer är det en skön avkoppling att använda den andra hjärnhalvan. Flipper är väldigt fysiskt och direkt. Dessutom är det oberäkneligt.

Flipper-SM brukar locka omkring 200 deltagare och Purre Persson har på sina fem starter alltid tillhört de 64 som går till slutspel.

– För en del är det väldigt mycket allvar – men för mig är flipper en skön sysselsättning. Jag ser SM mer som ett tillfälle att träffa likasinnade som jag normalt bara diskuterar med via forum på nätet. Men det vore så klart kul att gå till slutspel i år igen.

På flera av flipperspelens skärmar flimrar ”Williams” förbi.

– Min äldste son har sett det och säger: ”Pappa det här är mina spel.” ”Ja, det är det”, svarar jag.

Den 6-årige sonen heter Casenberg Persson i efternamn och får därmed initialerna WPC – samma förkortning som bildar Williams Pinnball Controller.

– Det är världens bästa flippersystem genom tiderna. Att han fick de initialerna var en bonus.

Fakta

Flipperspelande systemarkitekt

Namn: Purre Persson.

Ålder: 42 år.

Bor: Törnskogen, Sollentuna.

Familj: Frun Elisabeth, 38, och barnen William, 6, och Karl, 3.

Yrke: Systemarkitekt.

Aktuell: Deltar i SM i flipper i Heron City den 8–10 november.