Ny stor rackethall byggs i Jakobsberg

Padeltennis
Padeltennis har snabbt blivit populär. Sporten är lättare att lära sig utöva än tennis.
Järfälla får en ny rackethall med sex banor för padeltennis och tre för squash. Hallen ska ligga intill tennishallen som redan finns i Jakobsberg, och den beräknas kunna stå färdig redan senare i år.

– Ja, vi ska köra igång bygget före sommaren och håller tidsplanen så kan vi starta verksamheten före årsskiftet, säger Mikael Gavelin.

Han är ordförande i tennisklubben, Järfälla TS, och föreslog för ett par år sedan att verksamheten skulle utvecklas och breddas. Då övriga i klubben tvekade startade han Järfälla Raketcenter AB och började på egen hand arbeta för en ny hall.

Nu blir det alltså verklighet. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att Järfälla Racketcenter ska få använda området alldeles söder om tennishallen, och att kommunen dessutom ska åta sig att sanera marken.

Området är cirka 3 000 kvadratmeter stort och den nya hallen ska ha plats för sex padeltennisbanor och tre squashbanor. Det blir dessutom omklädningsrum, gym, entrébyggnad med shop och kafé, och en grusparkering för cyklar och bilar utanför.

– Padeltennis är en ny fräsch idrott som snabbt har blivit oerhört populär. Den är dessutom lättare att lära sig än tennis. Vi har omkring 400 barn i kö till tennisklubben. Snart kan barn börja spela i den nya hallen och sedan gå vidare till tennisen. Det frigör tider i tennishallen så det blir mer tid för juniorer, seniorer och för allmänheten. Så det är en win-win-situation, säger Mikael Gavelin.

Kommunens förhoppning är att rackethallen ska bidra till ett utökat utbud av sportaktiviteter för barn och unga i Järfälla.

– Ja, padeltennis har blivit väldigt populärt. Vi tror att vi kan få in fler unga och vi har även diskuterat samverkan med tennisklubben kring bland annat integration, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utöver en ny rackethall är flera andra saker på gång i området, berättar han.

– Ja, den nya simhallen invigs snart och vi har tagit beslut om en fotbollshall på fältet bakom simhallen, bland annat, säger han.

Järfälla Racketcenter AB:s nyttjanderättstid för området intill tennishallen är på 20 år och gäller från då saneringen är genomförd. Kostnaden för saneringen uppskattas till 5–8 miljoner kronor och betalas med pengar från bygg- och miljöförvaltningens driftsbudget.