Räddade Akropolis från nedläggning

Samarbetet med AIK floppade, Akropolis åkte ur norrettan och klubben var nära att läggas ned.

Men en handfull spelare - däribland tvillingarna Felix och Adrian Pettersson - räddade klubben i sitt hjärta.

Slutet av oktober 2012. Akropolis styrelse har kallat till ett extra medlemsmöte i Akalla. A-laget har gjort en katastrofsäsong och åkt ur norrettan, trots den – på papperet – kanske starkaste truppen någonsin.

– Vi ville lägga ner klubben. Vi som var i styrelsen var trötta och kände oss misslyckade. Det är inte så roligt när det går så tungt, säger sportchefen Georgios Gogas när vi träffas på Stadshagens IP där Akropolis försäsongstränar.

Förhoppningarna på samarbetet med allsvenska AIK var stora. Med ett tiotal AIK-spelare i truppen skulle Akropolis lyfta mot superettan.

I stället blev det platt fall.

– Vi tappade hela Akropolisgrejen, hjärtat. Det är inget fel med AIK, men det blev lite för professionellt. AIK hade sina idéer, vi hade våra. Det blev kollision, säger Georgios Gogas.

Ett 30-tal personer samlades på medlemsmötet, däribland två av Akropolis genomgående bästa spelare de senaste säsongerna, tvillingarna Adrian och Felix Pettersson.

För dem gällde bara en sak – upprättelse.

Om det inte hade varit för tvillingarna och de andra Akropolis-veteranerna så hade klubben sannolikt gått i graven. Det menar sportchefen Georgios Gogas.

– Tvillingarna är en av anledningarna till att jag fortsatte. De sa: ”Kom igen nu, vi har spelat ner laget. Nu ska vi spela upp det igen”, säger han.

Med rekryteringen av huvudtränaren Tino Katsoulakis, som har varit både spelare och tränare i Akallalaget, föll bitarna på plats.

– Om jag ska vara ärlig så var Tino den enda som vi träffade. Återigen handlar det om att komma tillbaka till Akropolishjärtat, säger Georgios.

Det är mitten av februari och truppen är långtifrån spikad. Men några namn är klara.

Mittbackarna Adrian och Felix Pettersson gör sin sjunde säsong i klubben.

– Det är bara revansch som gäller. Vi ska tillbaka direkt, säger Felix.

– Som det ser ut så får vi ihop ett bra lag. Stommen är kvar, fyller Adrian i.

Att samarbetet med AIK är skrotat är bara positivt, tycker tvillingarna.

– Det kom hit folk som egentligen inte ville vara här. De hade hela tiden AIK att falla tillbaka på. Man måste brinna för den klubb man spelar i, säger Felix.

7-0 i första träningsmatchen mot Vallentuna bådar gott inför säsongspremiären den 14 april hemma mot Konyaspor.

– Jag tror att vi kan skapa förutsättningar för något bra igen och vara med och fajtas i toppen. Men vi nöjer oss med det nu, med tanke på hur jättenära vi var att lägga ner, säger Georgios Gogas.

Akropolis var nära att läggas ned efter fiaskot i fjol, men trotjänarna i laget, däribland Felix och Adrian Pettersson, lyckades övertala klubbledningen att satsa vidare.

Fakta

Blir årets spelare vartannat år

Namn: Felix och Adrian Pettersson.

Ålder: 23 år, Adrian är två minuter äldre.

Bor: Alvik och Traneberg.

Klubbar: BP, AIK och Akropolis.

Om att vara tvillingar: ”Det är lättare att läsa den andre. Men det händer att vi tänker exakt likadant. Haha”, säger Adrian.

Vem är bäst? Just nu Adrian, tvillingarna brukar få Akropolis pris som årets spelare vartannat år