Efter succén räcker skolhallen inte till

Klubbens ordförande Roy Westin kämpar för att Tibble-Kungsängens BTK ska få en ny bordtennishall.
Klubbens ordförande Roy Westin kämpar för att Tibble-Kungsängens BTK ska få en ny bordtennishall.
De har ett lag i högsta ligan, men spelar i en trång gymnastikhall. Nu kämpar Tibble-Kungsängens BTK för att få till en ny bordtennislokal i kommunen.

– Det handlar om sportens överlevnad, säger ordförande Roy Westin.

Med sina träpanelklädda väggar, ribbstolar och romerska ringar som dinglar från taket ser den ut som ett typexempel på en svensk skolgymnastikhall. Men det är inte bara barn och ungdomar som idrottar i Lillsjöskolans gymnastikhall. Lokalen är också hemmaplan för TKBTK, vars A-lag numera spelar i bordtennisens finrum – pingisligan.

Frågan om en ny lokal har funnits på agendan tidigare, men sedan man fullbordade sitt lilla idrottsmirakel genom att gå upp i högsta ligan har den blivit än mer angelägen.

– Ska pingisen överleva i kommunen så måste det finnas en anpassad lokal där vi kan vara. Det finns ett stort pingiskunnande här och väldigt goda förutsättningar för att pingisen ska kunna utvecklas. Men en lokal är a och o, säger Roy Westin.

Tillsammans med Bro IK:s pingissektion driver man nu gemensamt frågan. Enligt Roy Westin behöver det inte handla om någon nybyggd hall men lokalen måste vara anpassad för pingis. Ingen vit färg som försvårar möjligheten att se bollen får finnas på väggarna. Takhöjden måste vara generös och det ska finnas plats att ställa upp minst åtta bord. Drömmen är en social mötesplats dit både pensionärer, barn, ungdomar och funktionshindrade kan komma och spela och träna.

När det gäller matcherna i högsta ligan gav Svenska bordtennisförbundet nyligen dispens för spel i Lillsjöskolan den kommande säsongen. Men förbundet understryker att lokalen egentligen inte håller måttet.

Det finns exempelvis inte plats för något bord där spelarna kan värma upp i anslutning till gymnastikhallen. I stället kommer ett uppvärmningsbord att ställas upp i skolans matsal.

– Vi får hoppas att det inte är snöstorm eller ösregn när spelarna ska springa dit över skolgården, säger Roy Westin.

Ljuset i gymnastikhallen är däremot godkänt. Belysningen bytte kommunen ut inför den gångna säsongen i superettan.

– Det känns dumt att belasta kommunen med en massa akutåtgärder, som med belysningen. De har redan lagt en hel del pengar på det.

Från Upplands-Bro kommuns sida öppnar man nu för en diskussion kring en eventuell ny bordtennislokal. Den 16 maj ska politiker träffa representanter från Tibble-Kungsängen och Bro IK. Jan Stefanson (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger sig ha förståelse för sportens problem.

– Vi kommer att lyssna på dem och se vad som kan göras. Ytterst handlar det om en prioriteringsfråga och om vad det finns för utrymme i budget. Jag har väldigt svårt att se en helt ny hall, men det kan ju finnas andra lösningar, säger han.

Fakta

Rakt upp i toppen

I början av april vann Tibble-Kungsängen kvalet till pingis­ligan mot Markaryd.

Avancemanget innebär att klubben gått raka vägen från åttonde divisionen till den högsta på åtta år.

Klubben bildades 1975 och var nära nedläggning i början av 2000-talet.

I Upplands-Bro kommun har även Bro IK en bordtennissektion. Den startades 1970.