Min lokala hjälte

Råtta räddade Szalkai

Anders Szalkai vann SM på 100 kilometer 2011. Men han lovade att aldrig mer springa distansen som var hans ”värsta löpupplevelse någonsin”.

I augusti bryter han löftet i Stockholm ultra på Djurgården.

När maratonstjärnan Anders Szalkai ställde sig på startlinjen i Tibro för SM på 100 kilometer 2011 hade han som längst sprungit 43 kilometer i ett svep.

– Jag tog det väldigt lätt och tänkte att att det kan väl inte vara så svårt att springa 100 kilometer. Det fick jag sota för sedan. Det är lätt min värsta löpupplevelse någonsin. Jag sa direkt efteråt att jag aldrig mer ska springa hundra kilometer.

Men det började bra. De första 58 kilometrarna höll han ett snittempo på fyra minuter och tre sekunder per kilometer och hade slagläge på det dåvarande svenska rekordet.

Men efter sex mil började han känna sig snurrig. Hade svårt att få i sig sportdryck och annan energi och tvingades gå upprepade gånger.

– Det var en skräckupplevelse jag var helt slut vid 58 kilometer och hade en mara kvar att springa. Smågodis blev min räddning. Vid 80 kilometer gick jag och åt sega råttor, såg stjärnor och tänkte: ”Jag kommer inte komma i mål.” Det var första gången i min karriär som jag käkade godis under löpningen. Det var något jag såg fram emot varje varvning.

Den andra halvan gick en timme långsammare än den första men tiden 7.44,21 räckte ändå till seger.

Han lovade sig själv att aldrig ge sig på distansen igen. Ett löfte han bryter när den nya tävlingen Stockholm ultra på Djurgården står värd för SM på 100 kilometer i augusti.

– När Stockholm ultra dök upp på hemmaplan kände jag ändå att jag ville testa igen och försöka göra det bra den här gången. Jag har ryckt upp mig lite träningsmässigt mot tidigare år då jag sprungit fem, tio mil i veckan. Sedan april har jag sprungit 10–15 mil i veckan och ambitionen är att ha tre veckor där jag ska ligga mellan 15 och 20 mil.

En viktig förändring är att gör fler långpass den här gången. Ofta både lördag och söndag.

– Nyligen körde jag ett 53-kilometerspass på lördagen och en mara på söndagen på tre timmar och femton minuter.

Skulle Stockholm gå bra kan han erbjudas en plats i VM på 100 kilometer i Sydafrika i oktober.

– Jag har inga sådana mål och jag ska ju klara av det här loppet först. Jag vet att jag har varit bra på maraton men det är en helt annan grej.

Fakta

Anders ultratips

Tillåt dig att springa sakta för det är långt. Även om de första två milen känns som semester kan du bromsa ännu mer.

Öva på att äta under tiden du springer och lär dig vad din mage klarar. Ordna en varvbana där du dukar upp ett bord eller be familj eller grannar att langa.

Träna långpass två dagar i rad för att få den muskulära förberedelsen.