Rekordmånga flygare i luften

23 skärmflygare i luften samtidigt - rekord enligt Björn Hårdstedt, ordförande i Fenix skärmflyglubb.
23 skärmflygare i luften samtidigt - rekord enligt Björn Hårdstedt, ordförande i Fenix skärmflyglubb.
Klövberget blev föremål för ett Stockholmsrekord i helgen. Aldrig förut har det varit så många skärmflygare i luften samtidigt, enligt Björn Hårdstedt, ordförande i Fenix skärmflyglubb.

Det var i lördags som rekordet slogs. Klubben som har 200 medlemmar fick ut 23 flygare i luften samtidigt.

– Vi hade perfekta förutsättningar, bra vindstyrka och fint väder, säger Björn Hårdstedt.

För att flyga skärm kan man antingen bli uppdragen med lina, eller så gör man som flygarna i helgen, kliver ut från ett berg. Här är Klövberget en storfavorit.

– Vi har ju varit här i många år och det är egentligen det enda berget vi har i hela Stockholmsområdet. Annars måste vi åka till Dalarna eller Åre, säger Björn Hårdstedt.

Särskilt bra är Klövberget på vintern då flygarna kan använda isen vid båtklubben som landningsbana, vilket gör det enkelt att komma upp även för mindre erfarna skärmflygare. För att landa behöver skärmflygarna nämligen svänga och gunga och för en mindre erfaren person kan det vara svårt att trixa sig ned på de små öppna platser som finns på land.

Helgens flyg bjöd även på varma uppvindar, så kallad termik. Vissa entusiaster kom då 350 meter upp i luften, och kunde sväva i det blå i upp till tre timmar.

– Vi fick sällskap av havsörnarna. De blir nyfikna och undrar vad vi är för ena, säger Björn Hårdstedt.