Vallentuna IBK HJ
Spelare födda 02 och 01 dominerar i Vallentuna IBK:s HJ-lag.

Rekordunga juniorer en succé i Vallentuna IBK

Sport 

Redan före jul hade årets HJ-lag i Vallentuna IBK ordnat fler segrar än på hela förra säsongen. Nu har laget sju vinster på tio matcher. Extra imponerande då man spelar med seriens klart yngsta lag.

– Ja, det har gått över förväntan. Vi har egentligen bara fått torsk mot serieledarna, säger Andreas Douhan, som tränar laget tillsammans med Philip Lundberg, till klubbens hemsida.

HJ-serien riktar sig till spelare i åldern 17–19 år. I de flesta matcher under säsongen har Vallentuna IBK mönstrat ett lag med en medelålder på strax över 16 år. Hela fem 02:or och sex 01:or har spelat kontinuerligt och ofta består två tredjedelar av laget av underåriga spelare.

Endast en annan förening i hela Storstockholm ställer upp med ett lika ungt lag i HJ-serien, men för dem har det inte gått alls lika bra.

Ingen medveten strategi

Att Vallentuna IBK spelar med så unga spelare är ingen medveten strategi, förklarar Andreas Douhan.

– Nej, vi har blivit tillsagda att spela med det bästa laget eftersom det är ett representationslag, och då gör vi det. Vi har inte tittat på åldern på spelarna, säger han.

Ett bra samarbete underifrån, med 02- och 01-lagen, har gjort det möjligt att lyfta upp många spelare till HJ, berättar Philip Lundberg.

– Och vi kommer att fortsätta att satsa ungt och försöka få en bra blandning åldersmässigt för att slussa in våra duktiga ungdomar. Här får de visa upp sig på en högre nivå. Vi har ju till och med 15-åringar som har representerat A-laget under säsongen, säger han.

Kortare väg till A-laget

Tanken är att samarbetet med A-laget ska bli tätare så att steget upp dit ska bli kortare.

– Det ska vara ett bra samarbete hela vägen ner i ungdomsserierna, säger Philip Lundberg.

Vallentuna IBK ligger på fjärde plats i HJ division 3A, men har ett par matcher mindre spelade än de flesta av seriekonkurrenterna. Närmast väntar en svår uppgift – serietvåan Sigtuna IF IBK borta på söndag.

Fler nyheter från Bromma

Ett fallfärdigt hus på 55 kvadrat såldes för 4,5 miljoner
Bostad

Miniruckel i Bromma såldes för 4,5 miljoner

Brott

Sportlov eller ej – tjuven bryr sig inte

Maria Lundqvist gör monologen Shirley Valentine på Maximteatern
Kultur

Maria Lundqvist gör monolog på Maximteatern


Nyheter hela länet

Morgonkollen: Två skadade i anlagd brand

Susanne Bertlin coachar 8-åriga Hugo Almström och 13-åriga Klara Almström
Kultur

Det våras för kulturen i västerort

Prisma; Hässelby gård
Kultur

Stora scenerna står ofta tomma